Folosesc hack-uri, dar nu pe Steam ?!

Noaptea trecuta, in timpul unui meci de Dirty Bomb, dezbateam impreuna cu un prieten pe Skype despre gaming, politica si alte chestii. Lucruri normale pentru ora 4 dimineta. De mentionat ca meciul mergea foarte bine, asa ca am inceput sa ma laud prietenului meu, pe care de acum incolo il vom numi Bam Bam, despre cat de bine imi merge acest titlu, cat de bune sunt mecanicile jocului si tot asa. La un moment dat Bam Bam imi spune ceva ce nu voi uita niciodata.
“Frate, folosesc hack-uri, dar nu pe Steam”
Prima mea reactie a fost mai mult o combinatie de soc si indignare, cunoscandu-l pe prietenul meu foarte bine, si stiindu-l un jucator cinstit. Am jucat o groaza de jocuri cu el, primul multiplayer jucat impreuna fiind Modern Warfare 2 si nu imi amintesc macar o singura data in care sa fi folosit hack-uri sau macar sa le mentioneze pasager. Asa ca, am facut ce ar face orice bun prieten, adica… putin misto de el. Si atunci m-a lovit… majoritatea celor care nu folosesc cheat-uri, o fac din frica.
Pe Steam e destul de simplu. Avem sistemul VAC care protejeaza playerii de cheateri. Dar, cum stim cu totii, cheaterii reusesc sa treaca de sistem ca prin Schweitzer, branza aia simandicoasa cu gauri in ea, distrugand meciurile altora. Pe alte platforme, unora nici nu le pasa daca sunt banati, pentru ca pur si simplu au legat de contul respectiv doar un singur joc. Spre exemplu tonele de jocuri publicate de Nexon, pe care nu esti obligat sa le cumperi, poti sa le legi sau nu de contul tau de Steam. Iar daca ajungi sa faci asta, este pur si simplu optional. Iar cei care doresc sa foloseasca cheat-uri, in general o fac in varianta stand-alone, adica cea descarcata de pe site si rulata de pe PC, nu de pe Steam.
Bine, trebuie sa subliniez si faptul ca atunci cand iti este banata consola, mai exact placa de retea ( vezi Xbox 360 in trecut ) nu era asa mare drama, existand baieti destepti cu ochi albastri care te ajutau, contra cost, sa iti schimib placa de retea.
Si consolele au un astfel de sistem, dar pana la urma, exista „work around” pentru orice problema. Contul de Steam pe de alta parte este pentru multi un ecuson cu care se plimba cu mandrie in piept. Pentru altii acesta poate sa fie cel de Xbox Live sau PSN. Fiecare are asa ceva, si toti ne mandrim cu numarul de badge-uri, trofee sau achivement-uri pe care le-am acumulat. Dar, fara doar si poate, discutam despre un sistem care a ajuns sa functioneze, determinand trisorii sa isi puna pofta in cui. Nu toti, dar majoritatea.
Poate ca afirmatia de mai sus va atrage furia unor cititori, insa asta este adevarul: Origin, uPlay, precum si alte servicii de genul acesta sunt infestate de cheateri, cauza principala fiind ca acestora pur si simplu nu le pasa daca sunt banati.
Majoritatea celor ce folosesc cheaturi o fac de dragul de le folosi, nicidecum pentru a crea pagube sau pentru a le strica experienta altora. O fac pur si simplu pentru ca pot. Exista si tagma magarilor care fac asta doar pentru a distruge jocurile altora, dar acestia, sa zicem, se plictisesc destul de repede. Sau sunt indentificati si banati in timp util.
Daca te uiti pe profilele de Steam ale celor care au un VAC ban activ, majoritatea explica de ce au primit ban-ul, acesta fiind o insigna a rusinii pe care sunt obligati sa o poarte. Pe Origin fac cam acelasi lucru, doar ca developerii aleg cum sa agraveze pedeapsa. Si aici apare problema.
Datorita popularitatii de care se bucura Steam, celelalte servicii sunt privite de majoritatea gamerilor ca fiind inferioare acestuia, sub-dezvoltate, bune de nimic , prin urmare… trisat fara remuscari. Oamenilor pur si simplu nu le pasa daca sunt banati pe Origin, sau, cum a spus prietenul meu Bam Bam:
“Frate, chiar nu-mi pasa! Uneori imi vine sa trisez si chiar o fac, doar ca nu pe Steam, nu vreau ca prietenii mei sa creada ca sunt un cheater bun de nimic! “
In fond, un cont curat de Steam e ca o insigna de onoare, iti ofera un statut aparte, iti ofera dreptul de a te lauda cu faptul ca nu esti un trisor. Dar in caz ca schimbi platforma… Zeul Pixel sa ne ajute pe toti! Asta pentru ca trebuie sa subliniez faptul ca exista si alte jocuri moka, cum ar fi shooterele free-to-play sau alte jocuri de PC, unde poti gasi o adunatura de cheateri, dintre care majoritatea nu sunt banat, fie pentru ca au conturi premium, fie pentru ca sunt ceea ce in industrie este cunoscut drept “balene”, un user care care arunca cantitati stupide de bani intr-un joc, producatorul refuzand sa piarda o vacuta buna de muls de ceva gold.
Dar asta e pur si simplu opinia mea. Un prieten de-al meu, psiholog, m-a pus in tema cu identitatea sociala, si cu faptul ca oamenii simt nevoia de a apartine unui grup si de a nu se simti exclusi, ca si cand ar fi prostul satului. Acest „Social engineering” aplicat cum trebuie, cu mici impulsuri si stimuli, dupa spusele acestuia, este folosit de la companii mari, pana la campanii de publicitate. Iar atunci cand incalci aceste norme nescrise esti marginalizat de catre grup sau societate in mod automat.
Valve, poate fara sa realizeze, sau poate nu le acord eu destul credit, au aplicat ingineria sociala pe Steam facand din cheating un tabu, jucatorii care sunt indentificati fiind marcati ca pe vremurile inchizitei cu un „mark of shame”.
Odata cu apritia Steam Market-ului, schimburile intre jucatori si aparitia site-urilor care expun escrocii, cheat-erii sunt o specie pe cale de disparitie pe Steam, iar majoritatea folosesc cheat-uri si script-uri ca sa scape de VAC.
Pe deasupra, sa fim sinceri, sunt putine jocuri pe Steam care conteaza din punct de vedere al multiplayer-ului. DOTA 2, Counter-Strike: Global Offensive, Team Fortress 2, Grand Theft Auto V, Left 4 Dead 2, Call of Duty: Black Ops II si alte cateva. Cele 6 jocuri mentionate mai devreme reprezinta nucleul pentru majoritate. Si daca vrei sa trisezi la Terraria, prietene, e un loc special pentru tine in iad. Un loc unde sunt aruncati si alti trisori ca si tine. Stai o secunda… Respawn Entertainment a facut deja asta cu Titanfall! O idee buna pentru un articol viitor.
Ca sa ajungem la o concluzie, am sa spun asta: nu stiu daca Steam a facut asta ca un rezultat al unor cercetari psihologice sau nu, dar stiu o gramada de oameni care si-au abandonat conturile de Steam dupa ce au primit un VAC Ban – o parte dintre ei avand peste 100 de jocuri in library. Iar asta spune ceva despre presiunea sociala exercitata asupra acestora.
Au reusit sa descurajeze cheaterii la nivel psihologic, si chiar functioneaza.
Pe de alta parte, vom avea cheateri peste tot, in orice joc si pe orice platforma. Fac parte din ecosistemul nostru, fie ca ne place sau nu. Cu toate astea, din ce in ce mai multi publisheri si studiouri lucreaza la aceasta problema la nivel psihologic, luand decizia de a umili public cheaterii, facandu-i sa isi poarte propria cruce in timp ce alti player striga “Rusine!”.
In retrospectiva, acest mecanism psihologic si-a demonstrat eficienta si in alte domenii, cum ar fi scaderea rapoartelor de violenta a politiei impotriva civililor odata cu introducerea camerelor corporale asupra ofiterilor.
Asa ca poate restrictiile DRM si sistemele ineficiente anti-cheat nu sunt solutia, ci umilinta publica e solutia. Arata-le celorlalti cum actioneaza un cheater. Implementeaza un kick vote in fiecare joc multiplayer. Si pentru numele Zeului Pixelilor, luati reporturile in serios!
Majoritatea cheaterilor trec neobservati, deoarece Steam, atunci cand vine vorba de suport, e praf! Dar cateodata au si idei bune, cum ar fi incidentul Angelic Halo, din Team Fortress 2. In concluzie, puterea ramane in mainile presiunii publice!