MORE

Foame de bani: speculatiile cu Bitcoins te pot arunca dupa gratii!

Charlie Shrem, fost membru al consiliului director al Fundatiei Bitcoin si director executiv al platformei de tranzactionare BitInstant, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru ca a oferit ajutor clientilor anonimi de pe piata Silk Road sa schimbe bani cash in monede virtuale, scrie engadget.com.

Pentru cine nu stie, Silk Road a fost piata neagra online pentru tranzactii cu droguri si arme; si poate ca mai este inca. Charlie Shrem (24 de ani) a fost arestat in ianuarie 2014, impreuna cu un asociat, Robert Faiella (52 de ani), cei doi fiind acuzati ca au incercat sa spele 1 milion de dolari prin tranzactii cu Bitcoin pe piata Silk Road. Faiella era omul de legatura dintre Shrem si cumparatori, facand reclama, pe Silk Road, pentru o afacere de convertire a dolarilor in Bitcoins. Schema propusa de Faiella, care folosea numele de cod BTCKing, era una simpla: clientii erau indemnati sa depuna bani in conturi bancare terte, apoi Shrem folosea BitInstant pentru a transfera suma corespondenta in propriul sau cont, pe care o transfera ulterior, sub forma de Bitcoins, in conturile clientilor, scrie ArsTechnica.com.

Un agent sub acoperire, de exemplu, a depozitat 500,11$ intr-un cont bancar si mai tarziu in aceeasi zi a primit Bitcoins in valoare de 444$. Avocatii lui Shrem au sustinut in instanta ca el a recurs la aceasta schema dintr-un entuziasm al varstei (avea 22 de ani la acea data) de a promova moneda virtuala, dar procurorii au reusit sa demonstreze ca nu tineretea a fost de vina, ci pur si simplu dorinta de a castiga bani. In septembrie 2014, Shrem a pledat vinovat si a incercat sa-l convinga pe judecatorul Jed Rakoff sa nu il arunce in inchisoare: “Am dat-o in bara. Comunitatea Bitcoin se teme, dar nu mai exista spalari de bani. Bitcoin este puiul meu, este viata mea intreaga, este lumea mea, este menirea mea. Trebuie sa fiu acolo (in libertate, n.n.).

Daca imi faceti onoarea de a ma elibera, ma voi asigura ca oamenii nu vor repeta prostiile pe care le-am facut eu”, scria Shrem intr-un mesaj adresat judecatorului in urma cu 3 luni. Magistratul a decis insa ca este nevoie de “o sentinta substantiala”, care sa serveasca drept avertisment pentru cei care se ocupa de transferuri ilegale de bani. Shrem a primit, prin bunavointa Curtii, doar doi ani de inchisoare, in loc de 6 – cati cerusera procurorii.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close