TelefoaneRSS PaginaDeMediaTECH

Flagship last-gen vs. midrange de ultimă generație – Care este alegerea mai bună?

Ce să-mi iau: un telefon de top de anul trecut sau poate chiar de acum doi ani, care odată cu apariția modelului nou s-a ieftinit substanțial, sau să merg pe un telefon din gama de mijloc, apărut recent și care oricum costă jumate’ sau mai puțin decât flagship-ul actual? Nu este o decizie ușoară, m-am confruntat și eu cu ea în câteva rânduri și există avantaje și dezavantaje, plusuri și minusuri in ambele situații.

Prețurile telefoanelor de top au crescut destul de mult. Deși probabil pandemia și shortage-ul de chip-uri au și ele o contribuție, trebuie să admitem că prețurile o luaseră razna mai demult, peste pragul psihologic de 1000 de euro. Iar acum, acest scor mare pare să fie un bottom line pentru aproape orice flagship în varianta sa de top. Sigur, și Samsung și Apple și alții, oferă și variante „diluate” ca să zic așa ale respectivelor modele, gen S21 simplu, sau iPhone 12 simplu, care păstrează cumva elemente esențiale ale gamei, gen procesoare bune sau camere bune, dar modelele superioare au mereu chestii în plus: ecrane mai mari și mai tari, camere extra etc, uneori aceste diferențe fiind suficient de mari încât să crezi că ai de-a face cu un alt telefon.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Am ales pentru exemplificare trei telefoane Samsung. De ce? Alegerea mea este motivată de faptul că în România, Samsung are o cotă de piață de peste 50%. Asta înseamnă că unul din două telefoane de la noi este Samsung. Și de asemenea dacă vă uitați nu doar în magazine, ci și pe OLX, este telefonul cel mai vândut și cumpărat. Prin urmare exemplul este relevant. Am luat un S21 Ultra, adică the latest and the greatest, un S20 Ultra, adică flagshipul de anul trecut și de partea cealaltă a baricadei un A52 5G, pe care l-am prezentat și noi nu demult și pe care îl consider unul dintre cele mai bune telefoane de mijloc în momentul asta. Să cântărim întâi argumentele în favoarea flagshipurilor mai vechi.

Avantajele flagship-urilor „mai vechi”

Camere mai bune

Primul lucru care îți va sări în ochi, diferențiatorul cel mai evident, sunt camerele. Chiar dacă modulele de cameră de pe telefoanele de mijloc au evoluat mult, telefoanele de top, fie ele și mai vechi, au în primul rând asta: camere mai bune și adesea, mai multe. Pe dispozitivele premium ai nu doar senzori mai buni, ci și optică mai bună, funcții mai multe și mai avansate. Hai să vedem în cazul de față cum stăm cu treaba asta. S20 Ultra de anul trecut are o camera principală excepțională, motorizată de celebrul senzor de 108MP, specificații care se regăsesc până și pe S21 Ultra de anul acesta! Probabil pe principiul nu repara ceva ce nu-i stricat, acest excelent combo de senzor și lentilă top notch s-a dovedit suficient de bun cât să-și facă loc inclusiv pe telefonul lor vârf de gamă actual, iar asta spune tot.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Pe A52 5G, în mod firesc primești o cameră principala…. ceva mai clasică, de 64MP. Apoi să ne uităm puțin la cea de-a doua camera imporantă de pe modulul de camere: toate 3 au un ultrawide de 12MP, dar asemnarile se opresc aici. Tot ceea ce mai oferă A52 5G sunt o camera de profunzime de 5MP și un macro tot de 5. La celelalte însă, distracția abia de aici începe. S20-ul vine cu un superb telefoto periscop stabilizat optic de 103mm cu senzor de 48MP, iar funcțiile sunt din alt film: filmare 8K și HDR 10+ și ăsta este doar începutul. Iar următoarea generație, adică S21 Ultra plusează și mai mult, având nu unul ci două telefoto, unul de 70mm și unul de 240.

Deci, apropo de factori de decizie, dacă îți cauți un telefon pentru social media de exemplu, sau concedii în care vrei să faci poze foarte bune, atunci da, se justifică opțiunea pentru un flagship mai vechi. Deci țineți minte asta, ca prima observație: pe partea de foto telefoanele de top stau mai bine.

Rezistență și fiabilitate

Telefoanele high end sunt aproape default rezistente la apă și praf, certificate IP68. S20 Ultra, și după el S21, IP68. A52 5G? IP67. Sigur, e destul de aproape, dar nu e la fel. Nu mă înțelegeți greșit: IP67 este bine, nu-ți imagina că i se întâmplă ceva dacă îl plouă sau verși apă pe el. Dar cu S20 sau 21 te scufunzi în piscină și filmezi cu el sub apă. Deci mai rezistente, asta este a doua chestie de ținut minte.

Suportul software și update-urile

Șansele ca un telefon de top pe Android să beneficieze de suport și update-uri pe termen mai lung decât orice midrange din partea producătorului sunt substanțial mai mari. Din moment ce aceste telefoane costă cât costă, așteptările din acest punct de vedere al suportului software sunt mai mari. Producătorii vor să se asigure că purtătorul de stindard al companiei nu va avea probleme măcar doi ani. Aceste telefoane primesc nu doar update-uri majore, ci și patchuri de securitate constate. De asemenea, probabilitatea ca un astfel de telefon să treacă la următoarea versiune a sistemului de operare, este cum mult mai mare decât în cazul oricărui telefon de mijloc.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Look and feel, construcție și design

Nici un producător nu cheltuie tot atâția bani în cercetarea și dezvoltarea unui telefon de mijloc cât pentru unul de top. Logic, nu? Flagship-urile sunt cele care au trăsături unice de design și materiale mai bune, adică sticlă și metal. Dar aici există un asterix important, eu unul fiind pățit nu doar odată cu treaba asta. În ciuda a ceea ce am spus mai devreme despre rezistență, spatele din plastic sau policarbonat al unui telefon de mijloc va fi mereu mai rezistent la șocuri decât spatele fancy din sticlă al unui flagship. A52 5G-ul de față? Spate din plastic. S20, respectiv 21? Sticlă, evident. S20 este alegerea „mai frumoasă”. Deci la punctul 4, aspectul și construcția ar îndrepta alegerea spre un flaghip, fie el și mai vechi.

Ecrane mai bune

În ciuda faptului că poate să fi fost lansat acum un an sau doi, un telefon de top va avea cel mai probabil un ecran mai bun. Și eventual de rezoluție mai mare, gen Quad HD vs Full HD. Ia să vedem, se verifică asta? Păi da: S20 Ultra, 6.9 inch de splendoare Dynamic AMOLED 2X, la 3200 cu 1440, la 120Hz cu Gorilla Glass 6, adică aproape fix același ecran pe care îl găsești și astăzi pe succesorul lui, S21 Ultra. A52 5G? Super AMOLED, mai puțin strălucitor, 800 de nits față de 1400, Full HD+, adică 2400 cu 1080, Gorilla Glass 5, dar măcar are de partea lui faptul că are o frecvență tot de 120Hz și asta este foarte bine.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G (6)

Încărcarea rapidă și cea wireless

Probabilitatea să găsești încărcare ultra-rapidă și wireless charging pe un flagship, fie el și de anul trecut sau de acum doi ani, este mult mai mare decât s-o găsești pe orice midrange. Păi să vedem: S20 Ultra? Baterie de 5000 cu fast charging la 45W și wireless la 15, versus o baterie de 4500 și încărcarea rapidă la 25W pe A52 5G. Aici însă este o chestie intereanta. Din anume motive care îmi scapă, Samsung au decis că pe S21 Ultra, deși încărcarea wireless a fost menținută pe 15W, cea rapidă pe fir a fost coborâtă la 25W. Cine știe, probabil din motive de siguranță și pentru a proteja bateria. Ideea este însă că povestea asta cu încărcarea rapidă a început să prindă tracțiune și pe modelele din gama de mijloc și din ce în ce mai multe micșoreaza distanța la acest capitol.

Procesorul mai performant

Flagship-urile sunt mereu echipate cu cel mai tare procesor al generației respective. Adesea, în termeni de putere brută, procesorul de top de anul trecut este mai mereu peste orice procesor din gama de mijloc. Și uneori, mai rar însă, chiar și cel de acum doi ani. De aceea de exemplu, la întrebarea „Ce telefon să-mi iau pentru jocuri?” răspunsul este că un flagship de acum un an-doi poate fi o opțiune mai bună.

Păi hai să vedem dacă treaba asta cu procesorul stă așa cum am zis și să facem următorul experiment. Am folosit S21 Ultra, the latest and the greatest drept reper, drept benchmark, după care am rulat același Geekbench 5 și pe S20 Ultra apoi pe A52 5G, adică un Exynos 990 vs un Snapdragon 750G. Iată rezultatele: reperul, adică S21 Ultra a scos 3500 de puncte, S20-ul a scos 2816 puncte, iar A52-ul 1400 de puncte, 1396 mai exact. Am rulat și câteva jocuri: Forza Street, Asphalt 9, Mortal Kombat și concluzia este următoarea: în ceea ce însemna casual gaming, în limite rezonabile, nu vei simți mari diferențe de comporamnet și fluiditate. Dar dacă sesiunile de jocuri devin intensive și frecvente, adică dacă ești hardcore gamer pe telefon, atunci probabil pentru tine este mai potrivit flagship-ul de anul trecut.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Deci cam acestea ar fi argumentele în favoarea unui flagship mai vechi și hai să le recapitulăm pe repede înainte: camerele, rezistența la apă și praf, suportul software și update-urile, designul și construcția, ecranele, încărcarea și procesorul. Ar putea păreacă toate argumentele sunt de partea unui telefon de top fie el chiar cu o generație sau două în urmă! Dar nu este chiar așa. Coborând cu picioarele pe pământ, haideți să vedem motivele pentru care poate ar merită mai mult să-ți cumperi telefonul nou midrange apărut… ieri.

Argumente în favoarea telefoanelor midrange

Bateriile mai mari și autonomia cu o singură încărcare

Telefoanele de buget sunt în general mai groase, pentru că nu mai există presiunea socială, ca la dietă femeilor, ca ele să fie trase prin inel, deci prin urmare pot acomoda fără probleme baterii mai mari. Producătorii încearcă să-și facă flagship-urile cât mai elegante și mai slim, așa că plasarea unei baterii mari este un adevărat challenge ingineresc și nu odată în goana asta după capacitate mare, dar silueta subțire, au apărut probleme serioase.

Deci telefoanele midrange acomodează baterii mai mari, iar asta mai are o consecință extrem de importantă, atunci când o cuplezi cu componentele mai slabe, dar în același timp mai puțin setoase de curent: o autonomie adesea mult, mult mai bună. Un telefon de mijloc va rezista un timp mai îndelungat cu o singură încărcare nu doar pentru că are bateria mai mare, ci și pentru că are componente mai puțin înfometate de energie. Un procesor mai cuminte și un ecran cu o rezoluție și o luminozitate un pic mai mici, împreună cu o baterie mai mare se traduc într-o utilizare substanțial mai lungă on a single charge. În plus, țineți cont că bateria se mai și deteriorează in timp, așa că mare, mare atenție la sănătatea bateriei, mai ales atunci când cumpărați un flagship SH care are deja un an sau doi.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Software… mai nou

Oricât de mult le-ar păsa producatorilor de gamele lor premium mai vechi, le va păsa și mai mult de telefoanele noi pe care tocmai le-au lansat. Așa că telefonul mai nou va beneficia de mai multă atenție, va veni din pachet cu ultimul software și așa mai departe. Cu alte cuvinte, în acest din urmă caz, nu va trebui să aștepți după un update ca în cazul unui flagship vechi, pentru că midrange-ul tău nou vine din cutie cu ultimul sistem de operare și ultimul UI al producătorului.

Stocare și memorie la un preț mai mic

Ați remarcat cât de mare este diferența de preț la flagship-uri între diferitele variante ale aceluiași model de la o anumită stocare și cantitate de memorie la alta? Deci dacă să zicem că varianta de baza este cu 128 stocare și 8GB RAM și vrei un model cu 256 și eventual, în unele cazuri cu 12GB RAM, mai pui câteva sute de euro! Pe un telefon midrange, stocarea și memoria nu costă nici pe departe atât de mult ca pe un flagship. Chiar dacă și aici există diverse configurații de memorie și stocare, diferența de preț dintre ele este de obicei foarte mică. Acest A52 5G vine în versiuni cu 128 stocare și 6GB RAM, 128 cu 8GB sau 256 cu 8GB, iar diferența de preț între ele este de cel mult câteva sute de lei, puține, în niciun caz de sute de euro, așa cum se întâmplă de la o varianta la alta a unui flagship.

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

Și bineînțeles… prețul!

Pe comparatoarele de preț, A52 5G este oriunde între 1.500 și 2.100 de lei maxim, adică cel mai dotat și mai scump A52 5G, cel cu 256 stocare și 8GB RAM este sub jumătate din valoarea celei mai mici configurații a lui S21 Ultra, cea cu 128GB. Dar cum stă față de S20 Ultra? Pe acesta din urmă l-am găsit pe comparatoarele de preț pornind de la 3400-3500 de lei, adică în continuare destul de scump. La mâna a doua, ceea ce din nou, eu personal nu recomand, din motive de sănătate a bateriei și de tot felul de posibile defecte ascunse, l-am găsit între 2500 și 3500 de lei, în fucntie și de configurație, adică tot substanțial mai scump decât cel mai scump A52 5G nou nouț, și da, este SH.

Așa că dacă vrei să mergi pe varianta safe, eu aș opta clar pentru A52 5G. Știu că asta îi va supăra pe mulți, dar țineți cont de niște factori: de exemplu că nu toată lumea se pricepe să evalueze corect un telefon, ca să nu mai zic că și destui dintre cei care știu să-l evalueze se pot păcăli. Dacă vrei să fii absolut sigur, să ai și garanție și service, mulți preferă să stea în banca lor și să-și cumpere un midrange nou, care da, nu este la fel de sclipitor și de cocky, dar cu siguranță nu te va dezamăgi și nici nu te va lăsa baltă.

Compatibilitatea cu accesorii pe care le ai deja

În cazul acestui A52 5G, la fel ca în cazul multor altor telefoane de mijloc de la multe alte mărci, ai un jack de căști, așa că dacă ești ascultător de muzică și mai și ai pe acasă o pereche bună, bună de căști cu jack, uite că o poți folosi cu brio. Telefoanele de top, de la aproape absolut toate mărcile, în nevoia lor de a împinge piața înainte ca să se vândă de exemplu căști wireless, sau pentru a economisi spațiu la interiorul carcarsei telefonului, renunță la aceste elemente, iar asta poate fi frustrant. Te poți trezi în situația în care ai niște supercăști de la Sony sau Sennheisser, sau de la orice marcă bună, pe care nu le poți folosi pe noul și strălucitorul tău telefon de 5.000 de lei pentru că producătorul a decis că are niște căști wireless de exemplu, și ar vrea să le cumperi și pe acelea dimpreună cu noul tău telefon.

Jack de casti

Posibilitatea de extindere a stocării

Ai 128 sau 256GB pe telefon? Nu-i panică! Cu o sută de lei sau chiar mai puțin îți dublezi acest spațiu! Sună ca o afacere bună, așa-i? Păi și este, mai ales că acum stocarea pe carduri microSD a devenit super răspândită și super ieftină.

Conectivitatea și compatibilitatea cu standardele noi

Multe, cele mai multe astfel de telefoane midrange actuale, la fel ca acest A52 5G… sunt 5G! Adică acesta nu mai este un apanaj, ca acum un an – doi al telefoanelor scumpe, ci este o specificație cheie care iată că se regăsește pe un telefon de 1.500 de lei. Asta înseamnă democratizarea tehnologiei. Și mare atenție, se poate întâmpla ca suportul pentru diverse tehnologii și rețele 5G să fie mai avansat pe telefonul de 1.500 de lei de anul ăsta, decât pe cel de 5.500 de anul trecut, pentru că tehnologia avansează repede!

Flagship last-gen vs midrange actual - Samsung Galaxy S20 Ultra vs Samsung Galaxy A52 5G

În plus, telefoanele midrange sunt nu doar mai frecvente ca lansări, ci și mai multe, adică ai de unde alege. Apoi, dacă vei sta și vei analiza la rece situația, vei vedea că în cea mai mare parte a timpului nici măcar nu vei folosi telefonul cel scump și șmecher de banii pe care îi dai pe el, ci vei face în cea mai mare parte din timp aceleași lucruri, gen browsing și social media, pe care le-ai face și pe un telefon midrange la jumătate din prețul behemothului. În plus, midrange-urile noi arată din ce în ce mai bine, nu mai sacrifică atât de mult la design, încep să fie și atrăgătoare.

Și camerele, deși nu se ridică la înălțimea rarefiată a gamelor superioare, sunt decente și îți faci treaba cu ele. Iar diferența de bani poți s-o muți în celălalt buzunar și să faci altceva cu ea. Sună rațional, nu?

Concluzie

Ambele poziții pot fi apărate și argumentate, iar voi nu trebuie decât să vedeți unde vă potriviți mai bine în această lista, că până la urmă sunt banii voștri. Adesea deciziile sunt luate mai degrabă emoțional decât rațional și la fel de adesea emoția înclină balanța în favoarea telefonului mai shiny, mai strălucitor și poate nu este întotdeauna cea mai bună. Cântăriți-le atent pe ambele și luați o decizie informată!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button