PC

Firefox primește suport pentru procese multiple

La opt ani după ce a fost inițiat proiectul Electrolysis, Firefox primește în sfârșit suport oficial pentru procese multiple, cu lansarea variantei 54.

Fundația Mozilla inaugurează în acest fel o nouă eră pentru Firefox, una în care un tab blocat nu va omorî întregul browser, una în care chiar primești un spor de performanță sesizabil dacă navighezi pe internet de pe un sistem a cărui procesor are mai multe nuclee. O eră în care securitatea va fi ceva mai ridicată, mulțumită unor noi funcții de sandboxing permise de această arhitectură.

Deocamdată Firefox 54 suportă ca standard doar 4 procese simultane, așa că un tab tot va putea omorî alte pagini deschise, dar  nu pe toate. Raționamentul este că activarea a mai mult de patru procese simultane ar duce la un consum ridicat de memorie, iar Mozilla nu vrea să facă un devorator aprig de RAM precum Chrome, ce deschide un proces cu o instanță a browser-ului pentru fiecare tab. Această limitare poate fi relaxată prin ceva meșterire manuală.

Varianta 54 aduce și suport extins pentru add-on-uri, permițând unei aplicații ce a fost făcută pentru Chrome să funcționeze și pe Firefox fără modificări. Conform spuselor celor de la Mozilla, acesta este cel mai bun Firefox făcut vreodată.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button