AutoMOREȘtiri IT

Finanțatorul misterios al lui Elon Musk este Arabia Saudită

Fondul de avere suveran al Arabiei Saudite este fondatorul misterios care s-a oferit să finanțeze privatizarea firmei Tesla, a scris Elon Musk într-o postare de blog de luni dimineață. Postarea pune capăt misterului care a afectat Wall Street-ul și mass-media, care a predomeninat de când Musk a scris pe Twitter că are „finanțare asigurată” pentru un buyout.

Acum aproape doi ani, fondul de avere suveran al Arabiei Saudite m-a abordat de mai multe ori pentru a privatiza Tesla. Prima oară s-au întâlnit cu mine la începutul anului 2017 pentru a-și exprima acest interes din cauza nevoii importante de a se diversifica de la petrol.

La sfârșitul lunii iulie, saudiții au cumpărat aproape cinci procente din acțiunile Teslei (tranzacția a mai mult de cinci procente ar fi obligat achiziția să devină publică). Apoi, s-au întâlnit cu Elon Musk pe 31 iulie și și-au reiterat interesul pentru finanțarea unui buyout.

Am plecat de la întâlnirea din 31 iulie fără nici o îndoială că o înțelegere cu fondul suveran saudit ar putea fi încheiată.

Apoi s-a întâlnit cu consiliul director al companiei Tesla și le-a spus că este interesat să privatizeze Tesla. Următorul pas, a spus Musk, era să se apropie de cei mai mari acționari ai Teslei pentru a vedea dacă ar fi interesați să continue să dețină acțiuni în noua variantă privată a lui Tesla. El a crezut totuși că toți acționarii merită să știe despre propunere în același timp – de aici tweet-ul de marți, anunțând planul său de a face compania privată.

Cu toate acestea, Elon Musk nu este gata să semneze încă cu saudiții.

Port negocieri cu un număr de alți investitori, ceea ce am intenționat întotdeauna să fac, deoarece aș vrea ca Tesla să continue să aibă o bază de investitori amplă.

Achiziționarea totală a companiei Tesla ar costa peste 70 miliarde de dolari. Dar Musk spune că speră ca mulți dintre acționarii majori din firmă vor alege să rămână în calitate de acționari în noua companie privată. Acest lucru ar reduce cantitatea de numerar necesar, deoarece finanțarea ar fi necesară doar pentru a cumpăra acțiunile celor care vor să vândă.

Cea mai bună estimare acum este că aproximativ două treimi din investitorii actuali ar dori să facă trecerea la o companie Tesla privată.

Acest lucru înseamnă că o achiziție ar putea necesita între 20 de miliarde și 30 de miliarde de dolari în numerar.

În concluzie, Elon Musk ar fi putut evita o mare parte din confuzie dacă în tweetul său inițial de marțea trecută ar fi spus că „fondul de avere suveran al Arabiei Saudite și-a exprimat interesul pentru finanțarea tranzacției, dar eu mai explorez și alte opțiuni” în loc de „finanțare asigurată”, și ar fi împiedicat aproape o săptămână de speculații agresive și, eventual, procese.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button