TECH

Filtrul European de internet are opoziție din partea comunității științifice și cea a software-ului liber

Pe cât de amuzant a fost, ca Europeni, să admirăm debandada ce se tot petrece în SUA despre eliminarea normelor de neutralitate a internetului, și-a făcut apariția recent o problemă și pe meleagurile noastre.

Conform unui document  al Consiliului Uniunii Europene, s-ar încerca în acest moment introducerea pe teritoriul UE a unui filtru de internet ce va împiedica upload-ul de conținut ce este protejat de un copyright. Ideea de bază este realizarea unui sistem similar cu cel folosit de ceva ca Youtube, capabil să identifice dacă ceva încărcat pe net de un utilizator este o lucrare de care este asociat un drept de autor. În acest caz, materialul cu pricina va fi blocat.

Dacă în teorie asta vă sună acceptabil, înseamnă că n-ați folosit Youtube prea des. În opoziția acestei propuneri sunt Fundația de Software Liber europa și Forumul Deschis Europa, ce au compus un document în care încearcă să explice în detaliu de ce o astfel de idee este groaznică.

Un sumar al documentului ar fi că un astfel de sistem nu poate avea o eficiență de 100% și ca urmare vor fi cazuri de semnalare falsă, ceea ce va duce la probleme foarte mari pentru oricine dezvoltă software sau orice fel de alt conținut pe internet, ceea ce în acest moment ar include orice persoană muncește în orice fel la un calculator. Și dacă asta în sine nu ar fi un dezastru, ar fi impuse și norme ce ar face servicii de găzduire a codului sursă pentru aplicații, ca GitHub, responsabile pentru conținutul utilizatorilor. Și din moment ce copyright-ul în sectorul acesta este suficient de nebulos încât să fii dat în judecată pentru ceva ce ai făcut pe cont propriu, doar pentru că exista un brevet asupra codului respectiv. Dacă asta nu vi se pare posibil, vă puteți aminti de povestea lui John Carmack și a lui Doom 3.

În opoziția propunerii vine și comunitatea științifică, deoarece un astfel de filtru este o amenințare clară la adresa circulației libere a informațiilor. Dacă avem noroc, propunerea nu va fi luată în considerare. Dacă nu, atunci Uniunea Europeană nu are mari șanse să mai existe pe termen lung.

[The Register]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button