TECH

FiiO – Sunet HiFi portabil

FiiO este un producator din China recunoscut pentru amplificatoarele si player-ele portabile HiFi. In teste am primit toata gama lor de player-e, de la FiiO X1 Gen. 2 pana la X7. Pentru testare am folosit o pereche de casti AKG K550 Mk. 2 si muzica in format FLAC si DSF.

FiiO X1 a ajuns la a2-a generatie, acesta fiind si cel mai recent player al companiei, lansat in urma cu aproximativ o luna. Ca si prima generatie, acesta beneficieaza de o roata senzitiva, cu patent propriu, diferit de cel aflat pe iPod.

Playerul este capabil sa decodeze hardware fisiere high-res pana la 32bit cu 192kHz, decodarea este realizata de catre chipul PCM5242 de la Texas Instruments. Acesta poate citi o vasta gama de formate precum APE, ALAC, FLAC, MP3, etc… Conexiunea Bluetooth 4.0 este prezenta, si am reusit sa conectam fara probleme o pereche de casti Skullcandy Hesh 2. X1 nu are memorie interna, dar exista un slot pentru card micro SD care suporta maxim 256GB. Functia Car Mode permite player-ului sa porneasca sau sa se opreasca odata cu electronica masinii.

FiiO X3 ll are un amplificator de casti de trei ori mai puternic decat X3. Pe langa fisierele suportate de X1, acesta are suport nativ si pentru fisiere DSD. Ca si iesiri acest are functie pentru line-out si digitala coaxiala, cu optiunea de selectare din software. Inca o functie interesanta este posibilitatea de a fi folosit ca si DAC extern pe MAC sau Windows.

FiiO X5 ll are de asemenea suport nativ pentru fisiere DSD. In comparatie cu modelul X3 ll, acesta are doua sloturi pentru carduri micro SD si un DAC performant Texas Instruments PCM1792. La fel ca si modelul X3 ll, acesta poate fi folosit ca si placa de sunet la calculator, pe MAC sau Windows. Amplificatorul pentru casti este mult mai puternic,  acesta suportand casti cu o rezistenta de 300Ohm. Pentru castiile de 32Ohm puterea de output este de 245mW.

FiiO X7 este varful de gama al companiei. Acsta este printre cele mai bune playere din lume, si este bazat pe un DAC ESS Sabre 9018S pe 32 de biti. SIstemul de operare este Android 5.1.1. Puteti folosi playerul ca orice alt smartphone, doar ca nu are functie de telefon, in schimb puteti naviga pe internet sau va puteti juca, si asculta muzica de calitate in acelasi timp. Desigul este modular, amplificatorul avand un slot separat, acesta  putand fi schimbat. In momentul de fata fiind disponibile patru amplificatoare, dar pe viitor vor aparea si altele. Memoria interna are o capacitate de 32GB, iar datoruta slotului pentru card, mai puteti adauga apna la 256GB.

In mod special ne-a ataras atentia modelul FiiO X5 ll, care ni se pare cel mai echilibrat pret/performanta. Acesta este perfect pentru castile AKG K550, utilizate de noi pentru testare. Aceasta combinatie este perfecta pentru un audiofil care este la inceput, si nu este pregatit sa arunce cu mii de euro.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button