FIFA 23 pune capăt unei serii de jocuri legendare (review)
Platformă de test: PlayStation 5
FIFA 23 este aici, iar odată cu lansarea asta revine și principala mea sursă de frustrări atunci când vorbim despre jocuri. An de an investesc sute de ore în FIFA, extrem de mulți nervi, frustrări și sincer, nu cred că am fost vreodată atât de pornit pe o companie cum sunt pe EA. Și cu toate astea pare că-mi place tortura psihică și cu siguranță trebuie să ajung pe la un psihiatru, fiindcă anual creierul meu de primată uită că jocul dinainte a fost un dezastru și se angajează voit într-o misiune de mântuire.
Îmi zic plin de speranțe și naivitate „lasă mă, poate ăsta e mai bun” și adesea sfârșesc dezamăgit. Dar măcar nu sunt singur în asta; până la urmă așa este și-n fotbal. Cel mai popular și iubit sport din lume care reprezintă pentru mulți un stil de viață și este sinonim cu însuși religia în unele țări. Cam atât de important este sportul ăsta pentru mulți oameni.
Și vă dați seama că la câți fani are, un joc video care să ofere aceeași experiență în confortul locuinței nu avea cum să dea greș. Ori cel puțin ăsta era cazul până acum câțiva ani, când gamerii se bucurau nu de unul, ci de două jocuri bune cu fotbal. Dar în 2022-ul în care PES nu mai există și Konami conduce acte de necrofilie cu prostia aia de eFootball 2023, cumva și EA a reușit s-o dea de pereți cu ultimele iterații de FIFA. Dar cu bune și cu rele, simulatorul de fotbal al celor de la EA Sports a dăinuit trei decenii, iar lansarea lui FIFA 23 marchează al treizecilea joc din franciză; asta fără să numărăm jocuri precum World Cup 2002 și Euro 2008, ori prea puțin cunoscutul UEFA Champions League 2006-2007.
Și ce-a trecut timpul, mai ales când mă gândesc că primul FIFA pe care am pus mâna a fost 2003-ul și de-atunci și până azi, nu am ratat niciunul și am strâns fără nicio îndoială mai multe ore în FIFA decât în orice alt joc. La naiba, sunt sigur că am mai multe ore de FIFA 14 decât am în toate jocurile din ultimii doi-trei ani adunat. Așa că în review-ul ăsta o să fiu ceva mai celebrator și o să mai ignor anumite aspecte. Că până la urmă e pentru ultima dată când o să fac o recenzie pentru un joc FIFA.
Din păcate parteneriatul dintre EA și Federația Internațională de Fotbal a luat sfârșit, iar producătorul seriei de jocuri a anunțat deja că ăsta o să fie ultimul hooray pentru FIFA. Așa că sărbătorim și o aniversare, dar și un final a ceva ce a fost frumos; o serie care a spawnat o mulțime de jocuri, a creat (și distrus) prietenii, a oferit momente de neuitat și și-a lăsat amprenta pe industria jocurilor video. Așa că fără s-o mai lungim, Matei, hai cu intro!
FIFA 23 are o listă impresionantă de îmbunătățiri și noutăți
Oookey, să începem cu începutul și să vedem ce noutăți introduce FIFA 23. Prima chestie cu care se laudă noul joc este introducerea de ligi de fotbal feminin. Și e nice pentru că fotbalul jucat de sexul frumos a început să prindă avânt la nivel global și fetele primesc atenția pe care o merită… cel puțin în realitate. În FIFA nu prea ești împins de la spate cu absolut nimic ca să le acorzi niște atenție, iar echipele astea, fie ele și puține, nici măcar nu pot fi folosite în Career Mode. Deci sunt acolo pentru Kick-Off și cam atât.
Un lucru care va fi însă interesant de urmărit în FIFA 23 este modul World Cup. După cum bine știți, mai avem foarte puțin până când se fluieră pentru prima dată startul unui meci la Cupa Mondială din Qatar. În plus, fetele au competiția lor de jucat în 2023 în cadrul Cupei Mondiale Feminine care va fi găzduită de către Australia și Noua Zeelandă.
Ambele turnee vor veni sub formă de DLC-uri gratuite atunci când respectivele competiții vor începe. Mi-ar plăcea să fie ceva ca în FIFA 2014, atunci când modul Ultimate Team a primit un add-on în care puteai să îți creezi echipe doar cu jucătorii de la Cupa Mondială. Pachetele erau mult mai ieftine și șansele de a primi niște jucători buni erau simțitor mai mari. Așa că le-a oferit multor jucători șansa să testeze fotbaliști precum Messi și Ronaldo fără să investească sute de ore, ori de euro, în modul standard de Ultimate Team.
O altă chestie interesantă este atenția pe care dezvoltatorii au acordat-o segmentului Matchday Experience. Asta e partea jocului care se ocupă de atmosfera de pe stadion pe consolele next-gen și pe PC. Reluările sunt mai realiste și se apropie mult de cele de la televizor, gazonul arată în sfârșit a gazon, iar micile detalii precum reclamele și fanii arată mult mai bine. Doar că există și o mulțime de glitch-uri: mai un jucător pică prin teren, ori trece printr-o reclamă de pe marginea terenului de parcă nu e acolo. Ba unii jucători și antrenori arată oricum, numai realist nu, iar aici vorbesc despre nume mari precum Mikel Arteta, antrenorul celor de la Arsenal, ori Jack Grealish care arată… arată.
Și nu în ultimul rând, să nu uităm despre „Unrivalled Authenticity„. Adică modul în care EA se bate pe umăr și se felicită că are licențele pentru toate ligile majore… fără competiție pe piață. Ah, ce-mi place autenticitatea din FIFA și meciurile dintre Latium și Roma FC. Vă am la inima băieți! Dar acum pe bune, chiar tre’ să ne lăudăm că am plătit mulți bani pentru niște licențe? Adică ne numim simulator de fotbal și mi se pare de la sine înțeles că oferim tot ce trebuie ca să simulăm sportul din realitate? Ce, doar eu?! În fine.
Gameplay-ul a suferit cele mai multe modificări
Cred că a venit momentul să vorbim însă despre noutățile care contează. I mean, da, da, e nice că avem echipele de fete cu care nu putem face mai nimic și că o să băgăm bani într-un alt mod nou de Ultimate Team odată ce începe Cupa Mondială, dar nu pot să nu vorbesc despre noua tehnologie HyperMotion2. Aici este de menționat faptul că doar versiunile next-gen ale jocului se bucură de această tehnologie: PC, PS5, noua cutieX și Google Stadia :)) Da tată, bună lansare aici!
HyperMotion2 este o tehnologie care folosește date colectate din meciuri 11v11 între jucători profesioniști pentru a învăța motorul jocului animații noi. Și cu chestia asta, FIFA 23 include peste 6.000 de animațîi noi care să fiu sincer, se cam văd. Și fac din ediția asta a jocului o plăcere vizuală… din când în când… ce ne învață istoria? Un FIFA care are un motor de mecanică nou, e un FIFA plin de probleme. Și aici cred că AI-ul ăla se concentrează prea mult pe animațiile noi și MULT PREA PUȚIN pe inteligența jucătorilor; atât cei adverși, cât și cei din echipa ta. Asta rezultă într-un joc care se simte prost, dar nu prost ca stare, ci prost ca inteligență. Vai de echipele controlate de AI, pentru că este de-a dreptul stupid.
Prost ne-prost, afectează experiența de joc și pare că infecția asta s-a întins în corp, întrucât nici sistemul de pase nu pare să fie în toate facultățile mintale. Pasele se duc prea încet, ori prea tare, vrei să pasezi în stânga dar AI-ul vrea dreapta, ba apeși butonul și nu merge mereu cum te-ai aștepta. Ayaye, pasezi cum pasezi, dar ajungi să tragi și în sfârșit se simte că sistemul de shooting este ce trebuie. Una caldă, una rece, astfel tehnologia HyperMotion2 este cea mai tare chestie care s-a întâmplat unui joc FIFA atunci când vine vorba despre satisfacția de a da goluri.
Avem un sistem nou de șuturi numit Power Shooting. Apeși L1 și R1 (ori LB și RB pe Xbox) și tragi. Camera o să facă un zoom nebun pe jucătorul care se pregătește de torpilă, timp în care tu ajustezi direcția, iar dacă ajungi să tragi spre poartă, mi-e milă de portarul care apară destinația. Șuturile astea te fac să resimți adrenalina pe care o aveai pe la începutul anilor 2000, când un Zidane sau un Pirlo băga o minge-n plasă din 30 de metri. Voleurile, șuturile din distanță și orice tip de lovire de minge arată și se simte super tare grație tehnologiei HyperMotion2 și ca să îndulcească și mai mult oferta, avem și un sistem nou de reluări.
Când și când o să vezi un replay cu intro HyperMotion2. Îți recomand să nu îi dai skip ăluia pentru că îți arată tot felul de fun facts: distanța până la poartă, șansa de a marca golul ăla, viteza cu care merge balonul, d-astea. E o adiție mișto care adaugă la experiența de joc, pentru că în combinație cu Power Shooting-ul vei avea tot felul de rachete de șuturi care trebuiesc reanalizate. Și reluările în sine arată forță, deci să nu vă mirați dacă vor apărea tot soiul de compilații cu goluri din FIFA 23.
O altă schimbare super tare este sistemul de faze fixe. Mamă, deci în sfârșit penaltiurile sunt interesante și controlezi mai mult din modul în care execuți lovitura din 11 metri. E mai realist și ține destul de mult cont de abilitățile executantului și de reflexele celui care îl controlează. Așa că o să pescuiesc multe lovituri de pedeapsă anu’ ăsta pe multiplayer pentru că deja am înțeles cum merg și îmi plac la nebunie. Cam aceeași chestie și cu loviturile libere și cornerele. Ideea este că nu mai tragi ca buimacu’ de stick-ul ăla de pe controller până reușești să dai un efect mingiei ori s-o lovești diferit. În FIFA 23 alegi unde să lovească jucătorul mingea și în funcție de asta îi dai efect, o bombezi, o trimiți plasată, etc. Iar la cornele te ajută mult săgeata de direcție care îți arată cam cum o să se comporte mingea aia în aer pe vreo 50% din traseul ei.
În felul ăsta reușești să înțelegi cam pe unde pică și în combinație cu controlul unui jucător la corner, îți poți căuta spații ca să surprinzi adversarii și să marchezi din faze fixe. Din nou, o să abuzez de asta pentru că îmi place la nebunie că nu mai e chiar atât de RNG că în edițiile trecute ale jocului. Deci pe gameplay, stăm bine. Și tot așa, pe partea de „cum jucăm FIFA 23” avem și sistemul de Cross-Play.
De acum nu va trebui să îți cumperi jocul pe platforma pe care ai cei mai mulți prieteni. Tu poți juca bine-mersi pe PC și tovarășii tăi să fie pe PlayStation 5 sau Xbox Series. Ori Google Stadia :)) Gata, mă opresc. Și e mișto că această compatibilitate se întinde și peste Ultimate Team, ceea ce înseamnă că vei putea juca și face transferuri cu oricine, indiferent de platformă… mai puțin cu ăia de Stadia. Chiar mă opresc, gata :))
Modurile de joc sunt mai bogate în detalii
Ha, am rostit numele Satanei așa că ce să mai? Hai să aprofundăm puțin modul numit Ultimate Team aka. eu nu încurajez jocurile de noro…ooo doar 50 de lei pentru 1050 de FIFA Points?! Da, ăsta e modul ăla faimos de FIFA pe care îl condamnă toți internauții că face puradeii să cheltuie ore și bani în joc. Și vezi YouTuberi care urlă la ecran și rup scaune de nervi că nu le-a picat ce trebuie, ori că jocul „e scriptat frate și eu nu pierd așa, doar a avut ăsta noroc că a ținut cu el„. Of, of, vicisitudinile vieții de pasionat de FIFA.
Cei care joacă sunt familiari cu sistemul de chimie dintre jucători, ori „chemăstri” d-ăla de-i zic englejii. În FIFA 23 este schimbat complet, și personal mi se pare o prostie de care chiar nu era nevoie. E dificil de înțeles chiar și pentru veteranii seriei și mi se pare că încurajează mai mult echipele cu jucători META. Dar ce vorbesc eu? Sunt la fel de vinovat ca și voi restul pentru asta. Și eu am băgat bani, și eu am spart controllere… așa e viața când ești dependent.
Vezi fază, că s-au mai schimbat chestii. Un lucru care m-a supărat a fost faptul că pachetele pe care le primești în SBC-urile avansate nu mai sunt tradeable, ceea ce înseamnă că cea mai bună metodă de a face bani rapid în FIFA s-a dus pa pa. Daaar, una rece, una caldă, mai știți? Și aia caldă aici este modul FUT Moments. Da mă, da, știu că zic într-una FUT, dar înseamnă FIFA Ultimate Team. Deci i-o abreviere, nu-mi dați cancel d-ăla. În fine, în Moments ăsta îndeplinești sarcini relativ simple, ca la mini-game-urile alea din Training și primești steluțe în funcție de performanță. Steluțe cu care cumperi chestii din magazinul acestui mod de joc. Și poți să iei pachete, antrenori, una-alta. Și asta înseamnă că primești chestiile astea pe gratis, adică pe jucat, ceea ce este un grinding destul de plăcut.
Mergem mai departe și aruncăm o privire și la modul de carieră. Vrei să joci cu Manchester City ca să îl ai pe Haaland pe poziția de atacant? De ce să nu-l ai și pe Guardiola ca antrenor pentru și mai mult realism? Și în FIFA 23 se poate și mai mult de-atât, mai ales că în multe ligi ai toți antrenorii și toate echipele disponibile. Așa că da, poți intra în pielea lui Nae Constantin cu misiunea de a duce Petrolul Ploiești pe culmile fotbalului european. N-arată ca-n realitate, da’ măcar e numele acolo și o față (in-game) aproximativ ok.
Încă de la FIFA 21 modul de carieră a fost îmbunătățit an de an, iar în 22 am văzut cea mai mare schimbare de până acum. Și pot spune că m-am distrat pe bune în modul ăsta de joc. Înainte puteai fie să joci toate meciurile dintr-un sezon, fie să le simulezi. Prima îți mănâncă timp, iar a doua nu te lasă să te bucuri de experiența de a juca; dar în FIFA 23 ai o cale de mijloc numită Playable Highlights. Meciul este simulat până când se întâmplă ceva interesant, precum o fază fixă într-o poziție periculoasă, o faza de atac în care ești în superioritate numerică, ori vreun atac al echipei adverse pe care îl poți opri. Iar când se întâmplă acel ceva, tu ești cel care preia controlul meciului pentru câteva momente. Practic simulezi uitatul pe reddit la sumare de meciuri. Nice!
Însă adevăratele schimbări și un mod de joc pe care vi-l recomand cu căldură în FIFA 23 este modul de carieră cu un singur jucător. Fie că îți alegi unul deja existent, ori îți creezi versiunea ta in-game, modul ăsta e plin de cinematice, activități extra și tot felul de opțiuni de character development care fac FIFA să se simtă puțin a RPG. Și chiar e super tare, adaugă un aer nou unei serii vechi și sunt sigur că va avea ceva fani odată ce începe lumea să guste modul ăsta. Eu cu siguranță îl voi juca mult și bine!
Avem schimbări și în Pro Clubs și Volta, dar să v-o zic pe aia sinceră, eu nu joc niciunul dintre modurile astea fiinda nu-mi sunt pe plac. Nu pot face o comparație cu anii trecuți, dar vă pot spune că cei de la EA au investit ceva timp în aprofundarea modului Volta pentru a-l face să pună ceva mai mult accent pe latura socială a jocului. În același timp, pasionații de Pro Clubs au primit câteva noutăți interesante, precum skill games. Dar partea tare este că îți poți crea un Virtual Pro pe care să-l folosești și-n Pro Clubs, dar și pe Volta și progresul este la comun. O adiție super mișto pe care sunt sigur că mulți o vor aprecia. Dar nu-i bucata mea de tort, așa că nu pot intra în detalii pe burta goală.
În sfârșit… next-gen
FIFA 23 vine cu îmbunătățiri și pe partea vizuală, astfel prezentarea generală este mult mai plăcută. Grație puterii de procesare pe care i-o oferă platformele next-gen, jocul poate crea o atmosferă mult mai realistă și te face să te simți de parcă ești pe stadion. Totul arată mai bine, de la fani până la mesajele pe care aceștia le afișează, gazonul și elementele stadionului și o parte dintre jucători. Zic o parte pentru că unii sunt mai săraci cu duhul și mai default decât gagicile de pe Tinder, dar în general, e ok.
Cei care au jucat FIFA 22 vor ști deja despre ce este vorba, iar jucătorii de pe PC vor primi în sfârșit versiunea corectă a jocului. Sistemul de fizică este mai curățel și mai bine implementat, jucătorii se mișcă mai realist, ai nebuniile astea de cinematice cu zece jucători pe ecran și fani și lumini și explozii și wow! Ce să mai? Upgrade-ul la next-gen s-a simțit, iar în FIFA 23 vine cu și mai multe îmbunătățiri.
Tot aici avem și un meniu modificat. Adică era decent și ăla vechi, mai ales că îl știam de ceva ani, dar parcă merita un refresh și iată-l că l-a și primit. Găsești chestii mai ușor, controalele sunt mai intuitive și per total, se simte bine. Mai are probleme ici-colo și din ceva motiv nu puteam accesa anumite secțiuni în Ultimate Team, dar pare că se rezolvă de la o zi la alta pe măsură ce EA mai lansează câte un hot-fix. Pe partea audio avem ceva dialoguri noi și în continuare rămân opțiunile de a selecta comentatorii favoriți, fanii sunt mai apropiați de realitate și creează o atmosferă auditivă foarte antrenantă, iar muzica e hit or miss în funcție de preferințe.
Rămas bun FIFA, mulțumesc pentru tot!
Oricât de puțin mi-ar plăcea s-o spun, asta a fost FIFA 23. Și ăsta a fost ultimul meu review de FIFA ever… La anu’ o să ne auzim cu EA Sports FC, dar știm cu toții că nu va mai fi la fel. Numele ăsta de FIFA obișnuia să fie sinonim cu seria de jocuri și sunt 100% sigur că mulți dintre noi am auzit prima dată de FIFA ca joc, iar mai târziu ca și formă de guvernare in fotbalul mondial. Dar na, totul are un sfârșit, iar la fel ca seria, recenzia mea a ajuns la final.
Nu este chiar finalul bombastic la care mă așteptam, mai ales pentru o franciză care datează de trei decenii, însă se putea mult mai rău. Singura mea mare problema rămâne gameplay-ul din timpul meciului, dar încă sper că o să îl repare cei de la EA, la fel cum fanii Manchester United speră că vor câștiga campionatul. Se poate, da-i o șansă procentuală. Știți cum e, cu Dumnezeu înainte!
Gameplay - 7
Grafică și Sunet - 7
Single-Player și Offline - 9
Multiplayer - 8
7.8
"F" to pay respects
FIFA 23 este ultimul reprezentant al uneia dintre cele mai longevive francize din istoria gamingului. Chiar dacă revine la anul sub altă denumire, nu va mai fi niciodată la fel și îmi pare bine că am încheiat socotelile cu seria asta în termeni buni, cu un joc care aduce îmbunătățiri reale și care m-a convins să îi explorez mai mult modurile de joc offline. Rămas bun, prieten drag!