Tech&ITPCTECH

Fibra optică devine și mai rapidă

Până la 44.2 Tb/s

Mai țineți minte vremea când numărați internetul în bytes pe secundă, acompaniat de un sunet ce ar putea acum să fie un șlagăr dubstep? Eh, acele vremuri sunt cu mult în urma noastră, mulțumită, printre altele, trecerii de la simple fire de cupru la fibră optică pentru infrastructura informatică.

Iar vitezele de care este capabilă fibra optică par că sunt în continuă creștere, fără nevoia de a schimba cablul efectiv. Un proiect de cercetare realizat prin colaborare de universitățile Monash, Swinburne și RMIT din Australia a reușit să stabilească printr-un fir de fibră optică o conexiune de 44.2Tb/s, pe o distanță de 75 de kilometri, folosind un singur emițător.

Această reușită nu a necesitat folosirea vreunui material exotic pentru mediul de transport, ci a presupus înlocuirea laserului ce trimite impulsurile de lumină cu ceva diferit. Emițătorul a fost denumit „microcomb”, un microchip fotonic ce poate să genereze impulsuri multiple de lumină, paralele, echidistante, utilizabile într-o fibră gândită în mod normal pentru o singură rază de lumină. Astfel se pot îngrămădi mai multe date prin acea fibră decât s-ar putea prin diferențierea frecvenței pe aceeași rază de lumină.

Pentru muritorul de rând o astfel de descoperire nu va avea un impact în viitorul apropiat, dar cu siguranță va fi util peste câțiva ani pentru companiile de telecomunicații care își vor putea mări numărul de utilizatori fără să schimbe infrastructura.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button