MORE

Fenomenul IT Bootcamps în România

Conform statisticilor actuale, la nivel european există un deficit în domeniul IT ce va ajunge la aproape 1 milion de specialiști până la sfârșitul anului viitor. Acestă lipsă poate fi simțită și în România, capacitatea universităților de profil din țară fiind insuficientă pentru acoperirea cererii. Spre exemplu, Universitatea Politehnică București are în jur de 1740 de absolvenți pe acest domeniu în fiecare an, iar Universitatea Babeș-Bolyai are în jur de 1850. Cu toate acestea, conform studiului Confederației Patronale Concordia, deficitul de forța de munca din sectorul IT se estimează că va evolua de la 18.200 specialiști în anul 2018 la circa 20.000 în anul 2021. Estimările sunt realizate fără a lua în calcul emigrarea specialiștilor din IT. Este totuși o îmbunătățire față de anul 2016, când estimarea era un deficit de aproape 50 de mii.

Și atunci, ce este de făcut? Din moment ce universitățile nu reușesc să țină pasul, sau populația nu reușește să capete acces la formele de învățământ înalt serioase, trebuiesc găsite soluții noi. Soluții moderne. Mai ales pentru că nu ne putem baza doar pe tinerii absolvenți sau pe cei care își permit, ca timp, să mai urmeze studiile în cadrul unei universități. Există o tendință deja în reconversia profesională la nivelul adulților spre specializări IT, ca să poată accesa job-uri mai bine plătite și să rămână „în joc”. Unii vor încerca să învețe pe cont propriu și foarte probabil vor reuși, din moment ce internetul este plin de unelte excelente pentru educație. Cei care preferă totuși un mediu mai social, mai tradițional de învățătură, care să le ofere exact antrenamentul necesar, pot opta pentru un concept numit IT Bootcamp.

Simplu spus, un IT Bootcamp este o succesiune de cursuri menite să vă ofere informațiile necesare pentru a putea profesa în cadrul domeniului acesta. Și nu este vorba de două-trei cursuri, ci de o aprofundare detaliată a materiei pe parcursul a câtorva sute de ore de curs. Iar la final participanții au instrumentele necesare pentru a se putea folosi din plin de un limbaj anume de programare, sau au pregătirea necesară pentru a profesa într-un anumit rol din industria IT&C.

Un exemplu de organizație ce se ocupă cu găzduirea acestui tip de IT Botocamp este Software Development Academy. O companie poloneză, înființată în 2014 de tineri antreprenori locali, ce s-a extins în România prin anul 2017, începând primele cursuri la București din 2018. În prezent, oferă antrenament în: București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Constanța, Galați și Baia Mare. În viitorul apropiat, SDA intenționează să se extindă și în Chișinău (Moldova). Software Development Academy funcționează pe ideea că nu mai e nevoie să termini o facultate de IT ca să poți lucra în IT; prin urmare, nu ești obligat să rămâi în aceeași profesie toată viața, te poți reorienta oricând spre job-urile momentului, chiar dacă ești adult.

Compania are 10 angajați în România și colaborează cu 60 de traineri IT; intenționează să angajeze încă 6 persoane în echipa din București până la sfârșitul anului și să ajungă la 100 de traineri IT. Toate cursurile SDA sunt destinate începătorilor, care nu au experiență în programare. Cele mai populare cursuri din România sunt Java (360 ore), Software Tested (112 ore) și Python (311 ore).

Pentru 2019, compania intenționează să formeze 1000 de persoane in Romania. Până în prezent în anul 2019, 330 de persoane au participat la cursurile SDA, dar perioada septembrie-noiembrie este de obicei cea mai aglomerată.

Tot nu este destul cât să acopere cererea din domeniu, dar este un pas în această direcție, și o metodă ce nu necesită o investiție de timp la fel de mare precum o universitate în toată regula.  Iar pe măsură ce vor începe să își facă apariția mai multe astfel de organizații la nivel local, cu mai multe opțiuni de antrenament, am putea asista la o diminuare a deficitului.

Cei care sunt interesați să afle mai mult despre Software Development Academy pot arunca o privire peste lista de cursuri disponibile.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button