Cum iti reduci facturile la utilitati?
Facturile la utilitati sunt intotdeauna o problema de buget. Cum sa optimizezi consumul si sa reduci cheltuielile? Utilizarea eficienta a energiei este o tendinta sau o necesitate?
Nu lasa apa sa curga. Un robinet care pierde 10 picaturi de apa pe minut, va irosi 1000 de litri de apa pe an! Foloseste masina de spalat vase si pe cea de spalat rufe incarcate la maxim: o familie poate economisi astfel intre 8.000 si 11.000 de litri de apa pe an.
Iluminatul locuintei reprezinta 30% din consumul de electricitate. Un bec economic, echivalentul unui bec incandescent de 100 W, lasat aprins 6 ore pe zi, consuma in jur de 0,14kWh/zi si aproximativ 50kWh/an, mult mai putin comparativ cu un bec clasic care consuma aproximativ 220kWh anual, in aceleasi conditii de utilizare. Batranul bec incandescent este deja inlocuit de modernele becuri economice, fluorescente, cu halogen sau de tip LED ce au o durata de viata de 10 ori mai lunga si un consum cu pana la 75% mai redus de energie electrica. Adapteaza iluminatul la nevoia de consum. Foloseste intrerupatoarele cu variator pentru reglarea intensitatii luminii, corpuri de iluminat cu senzori de miscare pentru iluminatul exterior si vei reduce consumul de energie. Utilizeaza lumina naturala cât mai mult posibil si nu lasa lumina aprinsa când nu ai nevoie de ea! Ilumineaza doar încaperile si locurile din încaperi unde iti petreci timpul. Opteaza pentru surse de lumina locale.
Eticheta de eficienta energetica. Pentru a-ti da seama cât consuma, este suficient sa citesti eticheta lipita pe fiecare aparat, care indica puterea acestuia sau manualul de instructiuni. Pe eticheta de eficienta energetica a unor electrocasnice este indicat si consumul de energie electrica intr-o perioada definita (kWh). Electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrica:
Clasa de eficienta energetica este definita pentru fiecare produs în parte pe o scala de la A+++ (eficienta energetica mare) pâna la G (cea mai redusa eficienta energetica), dar si printr-o scala de culori: verde pentru “mai eficient”, iar rosu pentru “mai putin eficient”. Pentru a economisi energia electrica utilizeaza aparatele electrocasnice din clasa A+++, A++, A+ si A. De exemplu, frigiderele mai vechi cu freon nu sunt o solutie economica, au consum foarte mare de energie, aproximativ 560kWh/an.
Masina de spalat vase. Consum clasa de eficienta A: în jur de 1 kWh/ciclu de spalare si aproximativ 180 kWh/an, frecventa de utilizare o data la 2 zile. Evita sa folosesti masina doar pentru câteva vase si exclude din program uscarea acestora. Foloseste programul intensiv de spalare doar pentru oale, tigai si vase foarte murdare.
Frigiderul (combina frigorifică) și congelatorul. Consum clasa de eficienta A: în jur de 0,90 kWh/zi si aproximativ 325 kWh/an, frecventa de utilizare zilnica. Pozitioneaza frigiderul, congelatorul cât mai departe de sursele de caldura (aragaz, calorifer, cuptor sau razele directe ale soarelui) si nu foarte aproape de perete. Tine cât mai putin deschisa usa frigiderului sau congelatorului. Nu pune alimente fierbinti in frigider; adu-le la temperatura camerei in mod natural. Dezgheata-l regulat pentru a preveni functionarea cu depuneri de gheata. Temperatura recomandata pentru frigider este între 1-4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglata la -18 °C. O temperatura mai scazuta creste consumul de energie.
Cuptorul și plita electrică. Consum clasa de eficienta A: în jur de 0,95 kWh/zi si aproximativ 347 kWh/an pentru o utilizare zilnica. Un cuptor cu microunde, utilizat pentru prepararea alimentelor cu preparare rapida, consuma aproximativ 0,2 kWh/zi si aproximativ 73 kWh/an pentru o frecventa de utilizare zilnica. Foloseste ochiul de aragaz de dimensiunea potrivita pentru gatitul alimentelor. Alege cuptorul cu microunde in locul cuptorului pentru prepararea mai rapida a alimentelor. Nu tine usa cuptorului prea mult deschisa când il folosesti.
Produsele electronice. Scoate din priza produsele electronice (calculatorul, laptopul, incarcatorul telefonului, sistemul audio, DVD player-ul, televizorul, monitorul) atunci când nu le folosesti sau conecteaza-le la un prelungitor cu mai multe prize si intrerupator.Vei consuma cu 10% mai putina energie electrica.Inlocuieste vechiul monitor al calculatorului cu un ecran LCD/LED. Nu uita incarcatorul telefonului in priza si aparatura electronica in standby; vor consuma multa energie chiar daca nu le folosesti. Activeaza functiile sleep mode, auto-shutdown si hybernate mode.
Mașina de spălat și uscătorul de rufe. Consum clasa de eficienta A: în jur de 2 kWh/ ciclu de spalare si aproximativ 240 kWh/an la o frecventa de 10 spalari pe luna. Opteaza pentru programul de spalare economic si rapid (30 min) si pentru o temperatura scazuta de spalare (30-40°C). Detergentii au putere de curatare foarte buna, chiar si la temperaturi scazute. Porneste masina de spalat cu incarcatura completa de haine. Foloseste uscatorul de rufe doar când este necesar.
In fiecare an, o data cu venirea iernii, revine si problema reducerii costurilor cu încalzirea. 70% din energia totala consumata in gospodarii este folosita pentru încalzirea caselor si 14% pentru încalzirea apei. Foloseste sistemul de încalzire/racire fara sa setezi pozitia maxima a temperaturii (foarte rece sau foarte cald). Scoate din priza aerul conditionat si sistemul de incalzire atunci când nu le utilizezi. Închide usa încaperii pe timpul functionarii sistemului de încalzire/racire. Schimba periodic filtrele de aer. Programeaza aerul conditionat sa porneasca la anumite ore si sa functioneze doar atât cât este necesar pentru a racori aerul din casa.
Aparatul de aer condiționat. Consum clasa de eficienta A: în jur de 50 kWh/luna si aproximativ 200 kWh/an utilizat 4 luni pe an. Nu deschide fereastra câta vreme aerul conditionat este pornit, fiecare salt de temperatura duce la risipa de curent electric.
Pastreaza temperatura interioara între 20°C si 22°C. Noaptea o poti reduce la 18°C (cu fiecare grad în minus economia este de aproximativ 7%). Opreste caldura (daca ai centrala proprie) cu o ora înainte de a pleca de acasa. Închide caloriferele daca nu este frig si redu caldura în spatiile neutilizate. Urmând aceste sfaturi simple, poti reduce consumul cu pâna la 40%.
Izoleaza-ti termic locuinta. O izolare termica eficienta asigura economisirea energiei, reducând costurile destinate incalzirii locuintei cu pâna la 50%.
Sursa: Enel – Idei verzi pentru casa ta