GamingPC&ConsolesȘtiri

Factorio este primul joc de pe Steam care își ajustează prețul la inflație

În mod normal, prețul unui joc lansat de ceva vreme doar scade. Ba o promoție care reduce prețul cu 25% la câteva luni după lansare, ba o scădere definitivă a prețului când vânzările încetinesc serios. Nu este cazul și pentru Factorio, un titlu care, deși a fost lansat în 2016, dezvoltatorii tocmai au anunțat că prețul jocului va crește cu 5 euro, de la 30 la 35 de euro.

Motivul invocat de către dezvoltatori este creșterea agresivă a inflației din ultima vreme, și cam le dau dreptate. Până la urmă, 30 de euro în 2016 aveau altă valoare față de 30 de euro acum, iar studiourile de jocuri trebuie să se adapteze dacă vor să supraviețuiască. Să nu mai zic de multe jocuri AAA care acum costă 70 de euro în loc de 60.

În plus, Factorio este un exemplu mai ciudat în lumea jocurilor. Este unul dintre puținele titluri care nu au avut niciodată o ofertă care să taie din preț. Vrei să te joci acest joc? Simplu: plătești prețul întreg dacă consideri că merită. Dacă nu, nu-l mai cumperi.  Și se pare că asta a mers bine pentru studioul din spatele jocului.

În acest moment, Factorio are în total 97% review-uri pozitive pe Steam, ceea ce este un scor foarte mare. Asta înseamnă că jocul din spate este bun, iar multă lume a decis că suma cerută pentru joc merită. Totuși, dacă ai vrea și tu să te joci Factorio, jocul are și o versiune demo, cu care poți să-l încerci înainte să dai cu cardul.

Este clar că industria gravitează către prețuri mai mari pentru jocuri. Costurile de dezvoltare sunt din ce în ce mai mari, inflația crește constant iar studiourile de jocuri se chinuie (din punct de vedere financiar) din ce în ce mai mult să scoată jocuri de calitate. Rămâne de văzut cum va evolua situația, dar nu mă aștept la lucruri prea pozitive pentru noi, jucătorii.

Am zis puțin mai sus că Factorio nu a fost niciodată la ofertă, dar asta nu e tocmai adevărat. Prețul jocului va crește pe data de 26, adică peste 3 zile de la data scrierii acestui articol. Asta înseamnă că până atunci, prețul jocului Factorio este (în teorie cel puțin) redus. Astfel, dacă ești pasionat de jocuri de management, de strategie și ceva city building, îți datorezi măcar să încerci versiunea demo.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button