Facebook vrea informațiile tale bancare, dar promite că va avea grijă de ele

Potrivit unui nou raport al Wall Street Journal (WSJ), Facebook a cerut băncilor din Statele Unite să trimită informații detaliate despre clienții lor, inclusiv date despre tranzacțiile cu carduri bancare și verificarea soldurilor conturilor. Cu toate acestea, băncile par să se apropie foarte atent și suspicios de orice parteneriat după scandalul recent cu Cambridge Analytica, iar o bancă mare a renunțat deja la discuții cu Facebook.
Potrivit WSJ, Facebook nu vrea doar să fie o platformă în care să poți comunica cu prietenii tăi, dar și să cumperi și să vinzi bunuri și servicii. Facebook a încercat să convingă băncile să le dea datele utilizatorilor lor, promițându-le astfel de facilități cum ar fi posibilitatea utilizatorilor de a-și vedea balanța contului de verificare sau de a primi alerte de fraudă în Facebook Messenger.
Principala preocupare a băncilor cu acest parteneriat este, fără îndoială, cu privire la confidențialitatea datelor. Pentru ca Facebook să afișeze informațiile bancare ale utilizatorilor, Facebook ar trebui să aibă acces la aceleași date, pe care le-ar putea folosi apoi pentru a-și îmbunătăți algoritmii de direcționare a anunțurilor. Mai mult, ar putea împărtăși aceste informații cu terțe părți, așa cum a făcut-o cu alte informații despre utilizatori în trecut și cum a făcut-o pentru a provoca scandalul Cambridge Analytica.
Facebook a spus că nu va folosi datele pentru a-și îmbunătăți direcționarea anunțurilor sau pentru a le împărtăși altora. Cu toate acestea, o bancă mare a eliminat deja discuțiile de parteneriat din cauza acestor probleme de confidențialitate, potrivit WSJ. Dar, după scandalul Cambridge Analytica și multe alte scandaluri de confidențialitate, chiar și partenerii actuali ai Facebook nu sunt dispuși să mai aibă încredere în companie.
Potrivit WSJ, Alphabet (compania mamă Google) și Amazon au discutat, de asemenea, cu băncile cu privire la partajarea datelor clienților, pentru a le utiliza pentru a îmbunătăți asistenții digitali, cum ar fi Google Assistant și Alexa, respectiv.
Băncile ar dori să aibă o mai bună integrare cu platformele online, dar în același timp ar dori ca clienții să utilizeze propriile aplicații și servicii, mai degrabă decât serviciile unor terțe părți, cum ar fi Amazon, Google și Facebook.
Un purtător de cuvânt al JPMorgan a declarat că societatea nu partajează detaliile tranzacțiilor clienților cu aceste terțe părți. Cu excepția cazului în care Facebook este capabil să asigure băncile că nu va avea acces direct la datele în sine sau că datele nu vor fi folosite în scopuri publicitare, compania nu va reuși să convingă băncile din Statele Unite ale Americii să își partajeze datele despre clienți.
În timp ce Amazon, Google și Facebook discută cu băncile cum să partajeze între ei în cel mai avantajos mod datele clienților, Congresul pregătește o legislație asemănătoare cu GDPR care necesită consimțământul utilizatorului înainte ca datele să fie transferate de la o companie la alta. Toate aceste discuții ale companiilor ar fi de prisos dacă o astfel de lege va fi votată.