SecuritateTECHTech&IT

Facebook are un brevet care îți spionează microfonul telefonului

Când vine vorba despre Facebook, părerea generală a oamenilor este că această companie se îndeletnicește cu spionatul conversațiilor, mai ales atunci când anunțurile online par să difuzeze ceva despre care au discutat offline. Realitatea este adesea pur și simplu coincidență sau mai des bazată pe cookie-uri atunci când căutați online ceva similar. Dar asta nu înseamnă că Facebook nu știe cum să spioneze utilizatorii – chiar dacă compania jură că nu va folosi această tehnologie.

Publicația online Mashable scrie o știre privind un nou brevet descoperit de Metro pe care Facebook îl deține:

Aplicația, raportată inițial de Metro, a fost publicată pe 14 iunie și stabilește modul în care Facebook ar putea să activeze de la distanță microfonul telefonului pentru a începe înregistrarea. În esență, Facebook ar încorpora semnale audio înalte în „conținut de difuzare” (cum ar fi reclame TV), care ar fi inaccesibil oamenilor. Dar, în timp ce urechile noastre nu ar fi capabile să-l discerne, „un dispozitiv client”, cum ar fi telefonul vostru, ar putea să-l audă.

Acest semnal ar instrui telefonul vostru să înregistreze „ambientul audio” care îl înconjoară și apoi să trimită o „amprentă digitală audio” înapoi la Facebook pentru analiză.

Activarea la distanță a microfoanelor din telefoane prin semnale audio pe care oamenii nu le pot auzi este destul de abuzivă, dar iată care ar fi și scopul final:

Sistemul online, bazat pe datele audio ambientale, identifică individul și produsul corespunzător și înregistrează o impresie pentru produsul respectiv după determinarea existenței unei impresii a produsului identificat de către persoana identificată.

Un viitor în care reclamele TV ne comandă telefonul să înregistreze reacțiile noastre? Sună ca visul unui agent de publicitate, dar sigur Facebook nu ar putea să facă asta fără a obține acordul, nu? Poate nu, dar am putea vedea folosirea accesului la microfon acordat pentru captura video și apelurile telefonice să fie utilizată în acest scop, în timp ce teoretic ne dăm acordul.

Facebook, desigur, declară pentru Mashable că nu are planuri de implementare a tehnologiei utilizate în cererea de brevet, argumentând însă că este o practică obișnuită de brevetare a tehnologiei care nu poate fi niciodată utilizată din motive competitive, dar există un motiv pentru care Mark Zuckerberg pune bandă izolatoare pe camera web și microfonul de pe computerul său.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button