
După patru ani în care și-au disputat drepturile pentru inventarea Oculus Rift, Facebook și ZeniMax au ajuns la o înțelegere ai cărei termeni sunt confidențiali.
Procesul de lungă durată dintre Facebook și ZeniMax, compania care deține Bethesda Softworks, pe tehnologia VR dezvoltată pentru Oculus Rift a ajuns în cele din urmă la final, cu ZeniMax anunțând în urmă cu câteva ore că cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru a pune capăt litigiului.
Procesul a început în 2014, când ZeniMax a dat în judecată Oculus VR pe motivul că a înstrăinat secrete comerciale ale companiei. Acuzele se refereau în principal la faptul că fondatorul lui Oculus, Palmer Luckey, a reușit să-și transforme „prototipul brut” într-un set de căști VR viabile datorită expertizei și tehnologiei dezvoltate de John Carmack, care la acea vreme facea încă parte din id Software, companie deținută de ZeniMax. Facebook au fost implicați în afacere la câteva luni după intentarea procesului, atunci când au anunțat achiziționarea Oculus VR pentru 2 miliarde de dolari.
În 2017, un juriu a decis că ZeniMax trebuia să primească 500 de milioane de dolari, dar această sumă a fost ulterior redusă la jumătate de un judecător care a respins și cererea ZeniMax de a întrerupe comercializarea aparatelor Oculus. Ambele companii au apelat mai apoi la Curtea de Apel a Statelor Unite, dar au ajuns la o înțelegere în timp ce apelul era în așteptare. „Suntem mulțumiți de faptul că s-a ajuns la un acord și sunt pe deplin satisfacut de rezultat”, a declarat președintele ZeniMax, Robert Altman. „Suntem încântați să lăsăm acest lucru în spate și să continuăm să construim viitorul VR”, au declarat și cei de la Facebook într-o declarație separată.