MORE

Facebook si Twitter pot fi obligati sa plateasca 78.000 de dolari zilnic catre Israel

Facebook si Twitter se pare ca se scalda in ape extrem de tulburi in Israel, un nou proiect de lege fiind propus recent care vizeaza cele doua site-uri si atitudinea lejera fata de posturile care promoveaza atacurile teroriste.

Comitetul Ministerial pentru Legislație se pare ca a aprobat proiectul de lege inaintat de catre  MK Revital Swid (Zionist Union), prin acesta toate site-urile social media sunt obligate ca in 48 de ore sa stearga tot continutul care incita sau lauda orice fel de atac terorist.

Platformele care nu se vor conforma cu aceste cereri ale guvernului Israelian (Facebook, Youtube si Twitter) vor fi obligate sa plateasca 300.000 NIS (New Israeli Sheqel) aproximativ 78.000 $. Iar vestile proaste nu se opresc aici. Site-urile vor fi amendate cu 400.000 NIS daca o agentie de stiri preia stirea in cauza si postul este pastrat pe site.

De retinut ca aceste amenzi sunt zilnice, Facebook, Youtube si Twitter fiind obligati sa plateasca aceasta suma pentru fiecare zi in care postarea este pastrata pe site.

MK Merav Ben-Ari (Kulanu) a spus: „Facebook trebuia sa conecteze oamenii, din pacate, aceste conexiuni adesea creeaza expresii de ura si chiar incitare la ucidere. Nu doar o data, inainte de un atac terorist, au fost gasite postari care cereau omorara evreilor si care incurajau acte de terorism, ” spune propunerea de lege.

„Printre aceste postari mai sunt si incurajari e martirizare si videouri cu instructiuni detaliate despre cum se pot comite crimele. Printre aceste videouri sunt cele a imamilor in moschei, incitand in predicile lor la ucidere si la comiterea actelor teroriste, si videouri despre cum sa alegi un cutit, cum sa il ascuti si cum sa il fluturi, si cum sa fie folosit mai bine pentru a injunghia o victima.”Facebook

Facebook sunt intr-o situatie destul de taioasa pe plan international in acest moment. Pe de o parte, Facebook isi apara clientii, pastrandu-le informatiile sigure, orice continut care instiga la un atac terorist fiind generat nu de Facebook, ci de un utilizator.

Pe de alta parte, ceea ce Guvernul Israelian face este sa ceara celor de la Facebook sa indeparteze toate aceste mesaje si postari, altfel sunt amendati, transformand in esenta Facebook intr-un politist cu putere absoluta asupra postarilor, Facebook putand sa categoriseasca aproape orice intr-o postare care promoveaza terorismul.

Este o sabie cu doua taisuri, care pe fond are siguranta informatiilor si intimitatii utilizatorului. In esenta, Facebook are dreptate… moral totusi, lucrurile sunt mai complicate, existand deja o serie de acorduri intre utilizator si populara platforma care, practic reprezinta un angajament intre platforma si utilizator ca o relatie confidentiala se va pastra intre cele doua parti.

Pana la urma discutam de un razboi de uzura intre moral si legal, iar Facebook, Twitter si Youtube nu pot iesi din aceasta situatie, cel putin din punct de vedere al imaginii … decat sifonati.

[Jerusalem Post]

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button