TECH

Facebook: noi măsuri pentru protecţia datelor personale

Facebook va lua o serie de  măsuri în perioada următoare, astfel încât utilizatorii să aibă mai mult control în privinţa protecţiei datelor personale.

În urma scandalurilor din ultima vreme legate de platforma Facebook și folosirea datelor personale, Mark  Zuckerberg a anunțat recent că va lua măsuri pentru prevenirea folosirii abuzive a platformei, va înăspri regulile şi va simplifica modul în care utilizatorii pot restricţiona accesul aplicaţiei la datele lor personale. Pe lângă aceste acțiuni, compania va optimiza platforma în perioada următoare, astfel încât utilizatorii să aibă mai mult control în privinţa protecţiei acestor date.

Astfel, setările şi instrumentele pentru gestionarea datelor personale vor deveni mai uşor de găsit

Compania a remodelat întregul meniu de Setări pentru dispozitivele mobile, de sus în jos, astfel încât totul să poată fi găsit cu uşurinţă. S-a renunţat la diferitele Setări dispersate pe aproape 20 de ecrane şi au fost aduse toate într-un singur loc. S-au înlăturat opţiunile ce nu mai erau de actualitate, astfel încât să fie clar ce informaţie poate fi sau nu partajată cu aplicaţia.

Există și un nou meniu: Privacy Shortcuts.
Acesta a fost inițiat ca urmare a feedback-ului venit din partea utilizatorilor,  anume că informaţiile privind protecţia datelor personale, securitatea şi reclamele ar trebui să fie mult mai uşor de găsit. Privacy Shortcuts este un meniu ce permite controlul datelor din câteva atingeri ale ecranului şi oferă explicaţii clare despre modul în care acest control funcţionează. Toate aceste elemente oferă o experienţă vizuală îmbunătăţită, mai clară şi mai uşor de găsit. De aici, utilizatorii pot să:
• Îşi îmbunătăţească securitatea contului: mai multe straturi de protecţie pot fi adăugate contului, precum autentificarea în doi paşi. Dacă această opţiune este activată, iar cineva încearcă să se autentifice de pe un dispozitiv necunoscut până atunci, platforma va trimite o cerere de confirmare;
• Îşi gestioneze informaţiile personale: postările de până atunci pot fi revizuite sau şterse dacă este cazul. Aici sunt incluse postările distribuite sau reacţii la acestea, cererile de prietenie transmise sau căutările făcute pe Facebook;
• Stabilească ce reclame sunt afişate: prin gestionarea informaţiilor folosite pentru a afişa reclame; Ad Preferences explică modul în care funcţionează publicitatea pe Facebook şi care sunt opţiunile utilizatorilor;
• Controleze cine poate vedea postările şi informaţiile de profil: informaţiile postate pe Facebook aparţin utilizatorilor şi ei sunt cei care trebuie să stabilească cine le poate vedea şi ce tip de informaţii sunt afişate pe profil.
Pentru cei care vor să şteargă unele lucruri pe care le-au postat cu ceva timp în urmă pe Facebook, sau sunt pur şi simplu curioşi să afle ce informaţii deţine această companie despre ei, a fost introdusă  opţiunea Access Your Information – un mod mai sigur prin care oamenii pot accesa si gestiona informaţii precum postări, reacţii, comentarii sau căutări. Din această secţiune, pot fi şterse orice informaţii din Timeline sau legate de profil, ce nu ar trebui să mai fie pe Facebook.
S-a simplificat şi modul în care datele postate pe Facebook pot fi descărcate –  pentru că, în esenţă, acestea aparţin utilizatorilor. O copie securizată a acestora poate fi descărcată şi chiar transferată către un alt serviciu. Aici sunt incluse fotografii, contacte adăugate contului, postări din Timeline şi altele.
Ce urmează?
În săptămânile următoare, Facebook intenționează să demareze o serie de actualizări ale Condiţiilor de Utilizare a platformei; vor actualiza şi politica de utilizare a datelor, pentru a explica mai bine ce date colectează şi modul în care le vor folosi. Facebook susține că scopul acestor actualizări este transparenţa şi nu dobândirea unor noi permisiuni de a colecta, utiliza şi distribui informaţiile, iar că pentru aceste schimbări, a colaborat cu autorităţile de reglementare, legiuitori şi experţi în protecţia datelor.
Timpul va spune dacă aceste măsuri menite să optimizeze platforma vor avea utilitatea așteptată și scandalurile referitoare la protecția datelor vor deveni istorie.
Credit photo: Digital Trends

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button