TECH

Facebook lucrează la un dispozitiv de video chat bazat pe Android

Anul trecut Facebook au racolat-o pe șefa ATAP (Advanced Technology and Projects) de la Google în scopul conducerii unui nou grup specializat pe hardware. Grupul astfel format a căpătat numele de Building 8, iar recent au început să se contureze primele lor proiecte.

Este vorba despre un difuzor inteligent, menit să-i facă concurență lui HomePod (un dispozitiv audio de la Apple cu Siri preinstalat și care se poate conecta la Apple Music). Al doilea proiect este un dispozitiv de video chat. Iar acesta s-ar putea să fie și primul care va deveni realitate. Este vorba de un dispozitiv dotat cu microfoane, difuzoare și un ecran tactil ce ar putea avea o diagonală între 13″ și 15″. Facebook se gândesc să folosească Android ca sistem de operare pentru acest dispozitiv, în detrimentul variantei în care ar construi ei unul de la 0. Prețul său ar putea ajunge la câteva sute de dolari.

Pentru a-i spori performanțele, dispozitivul ar urma să fie înzestrat cu ultimele dotări în materie de inteligență artifială. Una dintre funcții presupune scanarea încăperii cu camera din dotare, căutând constant figuri de persoane pe care să se fixeze. În acest sens, dispozitivul ar putea primi ca accesoriu o cameră video cu posibilitate de rotire la 360 grade. Practic, un dispozitiv de supraveghere care se străduie din răsputeri să vă spioneze în permanență. Destul de freaky. Imaginați-vă ce fel ar fi ca, dintr-un colț al dormitorului, o cameră să se rotească și să vă urmărească fiecare mișcare. Aparent acesta este viitorul. Dintr-o dată, Zuckerberg nu mai pare chiar atât de paranoic pentru că-și acoperă webcam-ul și microfonul cu bandă adezivă.

Dispozitivul ar avea instalat și un asistent digital ce reacționează la comenzi vocale. Proiectat de Facebook, bineînțeles. Între timp, un difuzor și mai inteligent care vine la pachet cu același asistent este în curs de dezvoltare. Acest difuzor este cel despre care am pomenit și la începutul articolului. Prețul său ar putea fi de aproximativ 100 dolari, punându-l astfel în competiție directă mai mult cu Google Home decât cu HomePod, care este un dispozitiv mult mai scump. Totuși există posibilitatea ca Facebook să renunțe complet la planurile sale pentru difuzor, pentru a se putea concentra 100% pe dispozitivul video.

Știu că următoarea idee pare ca decupată dintr-un film macabru SF cyberpunk, dar cred că ne îndreptăm încet și sigur spre acel viitor nu tocmai îndepărtat în care camere de supraveghere sunt montate absolut peste tot, iar mașinile monitorizează fiecare mișcare pe care o facem, fiecare vorbă spusă, în ce condiții, eventual dacă a fost însoțită de o ușoară încruntare și/sau de o creștere a ritmului arterial. Un viitor în care fiecare pas îți va fi monitorizat. Ca să-ți fie mai ușor să accesezi Facebook, bineînțeles. Doar de ce altceva?

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button