SecuritateTECHTech&IT

Facebook a importat liste de contacte din email fără a primi acordul

Facebook a recunoscut că a încărcat listele de contacte de la 1,5 milioane de utilizatori din 2016 fără consimțământul lor, afirmă Business Insider într-un articol recent. Deoarece majoritatea oamenilor tind să aibă zeci sau sute de persoane de contact la adresa de e-mail, această încărcare de contacte, pe care compania a numit-o „neintenționată”, ar fi afectat sute de milioane de utilizatori. Indiferent de intenția din spatele acestei acțiuni, Facebook a recunoscut că a folosit contactele colectate pentru a-și îmbunătăți capabilitățile de direcționare a anunțurilor.

Din mai 2016, Facebook a cerut unor utilizatori noi parolele contului lor de e-mail. Potrivit articolului de pe Business Insider, compania a început imediat să farmeze aceste e-mail-uri după listele de contacte ale utilizatorilor de e-mail, dar Facebook spune că aceste date de contact au fost „încărcate neintenționat” pe serverele companiei.

Un purtător de cuvânt al gigantului social media a declarat pentru Business Insider:

Aceste contacte nu au fost împărtășite către nimeni și le ștergem. Am rezolvat problema care era la bază și notificăm persoane ale căror contacte au fost importate. De asemenea, persoanele pot să revadă și să gestioneze contactele pe care le distribuie cu Facebook în setările lor.

Utilizatorul Twitter e-sushi a făcut descoperirea și a împărtășit acest lucru online. El a observat că atunci când a fost creat un nou cont, Facebook a cerut utilizatorului parola de e-mail. Apoi, compania de social media ar arăta un mesaj despre importul de contacte ale utilizatorului fără a cere mai întâi permisiunea. Utilizatorul nu va putea să oprească importul de contacte odată ce procesul a început.

Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că compania le-a cerut utilizatorilor permisiunea lor înainte de a-și încărca listele de contacte, dar compania a șters în 2016 mesajul care îi informează pe utilizatori. Nu a fost explicat de ce. Funcția de încărcare a contactelor a rămas, dar acum a funcționat în fundal, fără a cere mai întâi consimțământul utilizatorilor.

Facebook a promis că va șterge datele pe care le-a adunat prin această operațiune; cu toate acestea, fără un fel de audit terță parte sau anchetă guvernamentală, nu există nicio modalitate de a ști dacă Facebook chiar va face acest lucru și nu vam mai folosește datele obținute pentru a mai scoate niște bani din reclame.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button