Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Internetul gratuit de la Facebook vine cu un cost pentru țările subdezvoltate

Well, idee bună, execuție proastă, din moment ce conexiunea gratuită la Internet pe care Facebook se laudă că o oferă încă din 2013 nu este chiar gratuită. Ce-i drept, este o inițiativă oarecum benefică, în sensul că gigantul, în parteneriat cu diverși furnizori de rețea, au în plan asigurarea accesului gratuit la Internet în țări ca Indonezia, Filipine și Pakistan. Accesul acesta acoperea platforma Facebook și alte câteva site-uri de bază, doar că serviciile îi taxau continuu pe utilizatori, fără ca aceștia să își dea seama.

Informațiile oferite de The Wall Street Journal aduc în discuție o idee oarecum controversată. Serviciul acesta, Free Basics, este oferit prin  Meta Connectivity și se presupune că le oferă utilizatorilor acces la „platforme de comunicare, informații mediale, resurse educaționale și alte servicii low-bandwidth” fără niciun cost. Recent, s-a constatat că Internetul „gratuit” oferit de Facebook/Meta este folosit de peste 300 de milioane de oameni.

Problema apare însă odată ce s-a aflat că acest serviciu i-a taxat luni întregi pe neștiutori și că Facebook aparent știa de toate acestea. Compania a ales să privească problema ca pe o „scurgere de date”, adică momentul în care serviciile oferite contra cost (în cazul de față cele ale operatorilor de rețea) se suprapun peste cele gratuite. Iar din moment ce o bună parte dintre cei care locuiesc în acele țări se folosesc de un plan prepaid (gen, opțiunile noastre cu vreo 5,7,10 euro și așa mai departe), mai nimeni nu și-a dat seama că sunt taxați decât în momentul în care li s-a terminat creditul. Conform Wall Street Journal, Pakistan a fost țara cea mai afectată, totalul utilizatorilor de Free Basics ajungând să plătească aproape două milioane de dolari. Dar până la urmă, care a fost cauza?

Ideea Internetului gratuit oferit de Facebook nu este pe deplin transparentă

Cică ar fi vorba despre o problemă cu softul și interfața Facebook-ului, mai ales din cauza videoclipurilor. În teorie, videoclipurile n-au ce căuta pe Free Basics, însă glitch-urile din softul platformei au făcut ca unele clipuri să mai alunece din când în când și prin netul gratis. În plus, nu au mai apărut nici notificările care alertau utilizatorii că vor fi taxați dacă vizionează clipuri. Aici, s-a observat că aproape 83% din costurile suplimentare se datorează acestor videoclipuri care nici măcar n-ar trebui să apară pe Free Basics.

Facebook spune că a remediat problema în mare parte și că va lucra mai atent cu partenerii pentru a oferi transparență în ceea ce privește costurile suplimentare. Interesant este însă de observat cum expansiunea gigantului a început să stagneze în țările cu piețe foarte dezvoltate, doar ca să evolueze rapid în țările care nu au luxul unei conexiuni constante la Internet.

Compania a început să joace mai multe roluri, căci nu a rămas doar la stadiu de platformă social media, ci a devenit și un furnizor de rețea. Wi-Fi-urile și serviciile Facebook s-au răspândit rapid în țările subdezvoltate, timp în care India a interzis tot ce ține de asta încă din 2016. Off, ce ți-e și cu neutralitatea asta a netului?

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button