
Începând cu luna noiembrie, Meta oferă consumatorilor europeni posibilitatea de a opri colectarea de informații în scop publicitar, totodată obținând și o experiență Facebook și Instagram complet lipsită de reclame. Totul în mod echitabil, alegând noul abonament Meta fără reclame.
Problema este că abonamentul anunțat de compania lui Mark Zuckerberg în răspuns la presiunile autorităților europene, care de ani buni încearcă să stopeze practicile bazate pe colectarea sistematică și valorificarea oricăror informații despre utilizatorii Facebook și Instagram, pare gândit mai mult ca un argument de folosit în scop juridic (ex. pentru a respinge solicitări viitoare din partea autorităților UE) decât ofertă rezonabilă adresată consumatorilor. Altfel, cum poate fi justificat tariful de 9.99 euro/lună pentru versiunea Web a serviciului, respectiv, 12.99 euro pe lună dacă vrei să scoți reclamele și din aplicațiile Facebook/Instagram pentru Android și iOS. Cel puțin în cazul Facebook, vorbim despre o rețea de socializare de mult timp intrată în declin, având o bază de utilizatori îmbătrâniți și tot mai puțin activi pe platformă. Nici pe Instragram lucrurile nu arată extraordinar, platforma luând pentru mulți utilizatori un rol mai degrabă secundar, activitatea și majoritatea postărilor ajungând mai întâi pe TikTok.
Astfel cine să plătească până la 13 euro pe lună doar pentru a scoate reclamele de pe platformele Meta, în condițiile în care te poți uita la filme pe Netflix tot fără reclame și la rezoluție 4K+HDR, alegând abonamentul Netflix Premium de 12 Euro?
Între timp, Meta își reiterează susținerea pentru un internet susținut de reclame, care oferă utilizatorilor acces la servicii personalizate, indiferent de circumstanțele lor financiare. Potrivit companiei, acest model de business ajută, de asemenea, întreprinderile mici să ajungă la clienți potențiali, să stimuleze creșterea afacerilor și să stimuleze expansiunea economică în Europa.
Opțiunea de abonament Meta pentru o experiență fără reclame se aliniază cu cerințele de reglementare europene și oferă utilizatorilor opțiuni. Curtea de Justiție a Uniunii Europene recunoaște acest model de abonament ca o formă validă de consimțământ pentru serviciile finanțate prin anunțuri. Totuși asta nu exclude obligația companiei de a respecta în continuare reglementările europene privind protecția datelor, inclusiv pentru utilizatorii care rămân cu versiunea ”free”, susținută de reclame, a serviciilor Facebook și Instagram.