
Un nou raport al redacției The New York Times prezintă detaliile unei anchete penale din Statele Unite ale Americii în relațiile anterioare ale Facebook cu datele utilizatorilor și companiile implicate în sistem.
Un juriu a solicitat înregistrări de la „doi producători proeminenți de smartphone-uri și alte dispozitive” pentru a scoate la iveală tranzacțiile de date cu Facebook. Acest lucru s-a petrecut conform a „doi oameni familiarizați cu cererile” care rămân anonimi. Potrivit surselor, ambele companii au avut parteneriate cu Facebook care le-au acordat acces la informațiile personale ale utilizatorilor săi. Ne întrebăm dacă cele două companii vizate vor fi dezvăluite în viitor.
În acest moment, nu este clar pe ce se concentrează ancheta penală și, deși Facebook a refuzat să comenteze problemele legate de natura investigației, a oferit o declarație care a confirmat că ancheta este într-adevăr în curs de dezvoltare. Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru The Times:
Colaborăm cu anchetatorii și luăm aceste dovezi în serios… Am depus mărturie publică, am răspuns la întrebări și am promis că vom continua să facem acest lucru.
Compania este încă în curs de investigație în urma scandalului Cambridge Analytica din jurul aplicației Quiz 2015 care a permis accesul neautorizat la datele de utilizator care au fost apoi folosite pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 ale Statelor Unite. După aproape un an de încercare de a câștiga încrederea înapoi de la utilizatorii săi, apare acum și acest nou raport de la The Times.
Imediat după publicarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a înlesnit utilizatorilor modul de a-și verifica setările de confidențialitate și fondatorul companiei, Mark Zuckerberg a făcut un angajament cu privire la modul în care va proteja datele utilizatorilor din acel moment. Facebook, WhatsApp și Instagram au fost offline pentru multă lume în ultima perioadă, ne întrebăm dacă acest raport are vreo legătură cu acest lucru.