Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Facebook vrea să calce pe urmele companiilor care își dezvoltă propriile procesoare

Lista dezvoltatorilor care își doresc să se desprindă de cele oferite de cei precum Intel și Qualcomm crește rapid. Știm deja de toată povestea cu Apple, dar cum ar fi dacă și Facebook s-ar alătura acestui trend? The Information ne spune că gigantul social media are în plan o astfel de mișcare pentru centrele sale de date.

Facebook ia în considerare două modele de chip-uri in-house. Unul dintre acestea ar urma să crească puterea de  procesare în machine learning, inclusiv procesul prin care algoritmul oferă recomandări de conținut pe platforma companiei. Cel de-al doilea chip va îmbunătăți procesul de transcoding al videoclipurilor pentru a crește calitatea clipurilor transmise live.

Această decizie a dezvoltatorilor ar aduce mai multe beneficii. În primul rând, Facebook ar reduce din dependența de serviciile furnizorilor externi. În al doilea rând, compania se așteaptă ca trecerea pe chip-uri proprietare ar reduce amprenta de carbon a centrelor sale de date. Totuși, este important de menționat că, cel puțin momentan, Facebook nu dorește să elimine complet procesoarele terțe care stau la baza serverelor sale. Noile chip-uri in-house ar fi menite mai degrabă să suplimenteze aceste operațiuni ale procesoarelor furnizate de ceilalți producători.

Teoretic, n-ar fi prima dată când Facebook jonglează cu această inițiativă. Ne putem aminti de prima încercare în 2019 de a dezvolta un chip similar, un ASIC (application-specific integrated circuit) prin care transcoding-ul video să fie îmbunătățit și să reducă din costuri.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button