MORE

Facebook declară război aplicațiilor de blocat reclame online!

Săptămâna aceasta a dat startul războiului activ între Facebook și companiile producătoare de soluții de blocat reclame, precum AdBlock Plus. Probabil ați văzut deja notificarea Facebook în News Feed care vă anunță că pluginul de blocat reclame s-ar putea să nu funcționeze.

În răspuns la acțiunea Facebook, AdBlock Plus au anunțat implementarea unui filtru care să ocolească modificările de cod ale Facebook. Facebook nu au întârziat să modifice felul cum livrează conținut, începând o vânătoare gen șoarecele-și-pisica, în care aceștia nulifică efectele AdBlock iar până cei din urmă se adaptează la noul cod, Facebook sunt pregătiți să revizuiască iar codul.

AdBlock Plus și celelalte ad-blockere populare au în față o luptă grea dacă vor să își îndeplinească misiunea asumată – deocamdată, încercările de a bloca reclamele din Facebook au rezultat și în blocarea conținutului publicat de prieteni sau pagini de interes.

Ar fi ușor să se reproșeze gigantului din Social Media că ruinează experiența utilizatorilor – dar adevărul este că, spre deosebire de mai orice altă platformă care supraviețuiește din reclame, felul cum acestea sunt implementate este o parte integrală din experiența Facebook, și atent proiectat astfel încât să maximizeze atât profiturile, cât și retenția utilizatorilor pe site.

În plus, Facebook au implementat o nouă opțiune – aceea de a personaliza preferințele privind ce conținut de reclame este relevant. Asta include nu doar posibilitatea de a selecționa ce reclame nu doriți să vedeți, ci și din partea cui – este acum posibil să vedeți ce companii au acces la datele voastre personale și să blocați activ reclamele din partea acestora.

desktop-version

Ni se pare relevant de indicat și faptul că nu toate reclamele sunt în aceeași găleată – știți toate acele evenimente care vă trec prin fața ochilor, fie că e vorba de o lansare de joc, un concert sau Zuck-știe-ce-altceva?

Da, sunt reclame, plătite de organizatori sau sponsori ai acestora.

Facebook nu s-au sfiit nici de la aducerea în atenție a naturii duplicitare a firmelor de AdBlockere, care în ocazii multiple au acceptat plăți din partea unor companii pentru permiterea afișării de reclame ce în trecut au fost blocate.

Este important de ținut minte că într-o economie digitală bazată pe conținut gratuit, crearea acelui conținut sau mentenanța acelor platforme – și aici nu ne referim la Facebook, care produc mai mulți bani decât țări întregi – costă sume fabuloase, sume extrem de greu de monetizat prin alte metode.

Fără reclame nu ar putea exista Google, Facebook, Yahoo și o suită enormă de companii și platforme folosite de mai toată lumea. Deși suntem de părere că există cu siguranță destui oameni care nu sunt tocmai bucuroși cu această situație, considerăm că e important de ținut minte acest lucru data viitoare când dăm un like sau un share pe facebook, când căutăm ceva pe Google sau pe Maps, când accesăm e-mail-ul sau publicația favorită. Mai ales dacă nu plătim direct nici un serviciu al acestora.

În orice caz, această bătălie ne bucură, întrucât deschide drumul către o mai mare responsabilitate din partea Publisher-ilor în privința conținutului prezentat și al efectelor negative.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

12 comentarii

  1. în cazul ăsta, să-i punem și noi gând rău lui Zuckerberg…. nu poate obliga pe nimeni sa înghită reclame ca la televizor!

  2. E clara treaba , curand imi voi sterge contul , daca asa va sta treaba. Deja am observat anumite site-uri ca procedeaza in asa fel incat te obliga sa dai click pe reclame pentru a vizualiza continutul , nici Adblock nu mai face fata.

  3. Stai pe viitor poate ib timpul sesiuni de gaming vei fi intrerupt dib 10 in 10 minute de reclame,25 minute fiecare reclama ,cum e la tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button