MORE

Facebook este un fel de Big Brother? Colecteaza si date… pe care nu le postam?

Speculatii pe baza ideii ca Facebook este un fel de Big Brother un pic mai… dezvoltat, cu intentii mai mult sau mai putin dubioase s-au vehiculat atat in presa cat si pe majoritatea blogurilor care inca mai cred ca reptilienii ne vor domina in viitor. Nu vom incerca sa ne acoperim scafarliile cu folie de staniol, insa ii vom da crezare lui Príomh Ó hÚigínn care a dovedit ca Facebook colecteaza date chiar si atunci cand… nu postezi nimic!

Príomh Ó hÚigínn, jucandu-se cu devtool-urile Firefox, a descoperit ca orice informatie pusa in status box, indiferent ca o postezi sau nu, este trimisa si catalogata, cel mai probil, catre celebra retea de social media. Acest lucru ne face sa ridicam putin din spranceana si sa ne gandim la ce poate folosi Facebook gandurile tale ne-postate. De cele mai multe ori practicam autocenzura atunci cand postam ceva pe social media tocmai pentru ca nu dorim sa ranim, sa injuram, sau sa mintim o anumita persoana sau un anumit grup de indivizi. Daca Facebook intr-adevar colecteaza aceste date, in mod cert ele sunt folosite pentru a directiona intr-un fel sau altul reclame catre utilizator. In momentul in care Facebook colecteaza non-stop aceste date, fie ele din status update, mesaje private, sau comentariile facute la anumite postari, o face dintr-un motiv simplu: reclama targetata. Insa acest lucru nu face colectionarea acestor date mai putin dubioasa pentru utilizatorii retelei de socializare. Príomh Ó hÚigínn a demonstrat ca aceste date sunt trimise catre Facebook, asa cum puteti vedea mai jos, ridicand un semn de intrebare mai mare: Ce alte informatii mai colecteaza Facebook fara stirea noastra?

Astfel lansam si noi o provocare cititorilor nostrii: scrieti de cel putin 3 ori pe zi in update box, fara sa postati, „ursulet de plus roz” si haideti sa vedem impreuna daca teoria conspiratiei este sau nu reala. Oare vom primi reclame tintite ca urmare a ceea ce NU am postat, in acest caz „ursulet de plus roz”, de la Facebook sau pur si simplu este doar un schimb de informatii pe care atat noi cat si Príomh Ó hÚigínn nu il intelegem? 

Lectura recomandata

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button