TECHPCRSS PaginaDeMedia

Memoria DDR5 marchează începutul unui nou capitol în istoria calculatoarelor

Ca și pasionați de IT și tehnologie, vorbim despre memorie DDR destul de des, însă mulți nu dau atenție detaliilor mai mici, precum numele. Oare ce înseamnă și care este proveniența denumirii sale? O cunoaștem drept DDR, însă numele real este DDR SDRAM. Acesta este la rândul său o prescurtare pentru Synchronous Dynamic Random-Access Memory (SDRAM) și am făcut cunoștință prima dată la începutul anilor ’90.

Acest tip de memorie folosea o interfață care funcționa sincron cu system bus-ul, astfel îi permitea accesul foarte rapid la block-uri de stocare. Asta înseamnă că memoria este dependentă de frecvența la care funcționează sistemul (cu precădere procesorul), întrucât așteaptă mereu un semnal din partea acestuia pentru a răspunde. Fix pe principiul ăsta funcționează și memoria DDR modernă, singura diferență fiind că acum poate răspunde de două ori aceluiași semnal.

Pe scurt, sunt două moduri de sincronizare a datelor în universul digital, iar acestea se reduc la „0” și „1„, ori mai sunt cunoscute și sub denumirile Low și High. Memoria SDR schimbă semnalul de la 0 la 1 sau de la 1 la 0. Memoria DDR, pe de altă parte, transmite atât un semnal de la 0 la 1, dar și unul de la 1 la 0. De aici vine și denumirea completă: Double Data Rate. Acest proces duce la dublarea lățimii de bandă la aceeași frecvența. Desigur, mai sunt câteva aspecte care diferă între memoriile SDR SDRAM și DDR SDRAM, precum voltajul chip-urilor și densitatea acestora, dar aceste diferențe sunt rezultatul procesului de fabricație, nu a standardului în sine.

1, 2, 3 și… DDR!

Mai departe lucrurile au evoluat previzibil, astfel DDR2 si DDR3 dublau volumul de informație transmisă la fiecare ciclu. Procesul însemna înjumătățirea cu succes a internal bus-ului (în comparație cu system bus-ul). Bineînțeles, asta a condus la o creștere a latenței, care a fost compensată mai târziu prin creșterea frecvenței. Totuși, memoria DDR4 nu a adoptat acest trend, ci s-a îndreptat mai degrabă către o direcție mai complexă. Acesta implica împărțirea băncilor de memorie prezente pe un chip în mai multe grupuri, ca mai apoi datele să fie transferate către grupuri diferite, iar rezultatul final a fost creșterea vitezei de procesare. De asemenea, densitatea chip-urilor a crescut pas cu pas, în vreme ce consumul de energie a scăzut.

Kingston Fury Renegade 32GB 3600MHz

Noile module DDR5 SDRAM, cum sunt cele dezvoltate de Kingston FURY, sunt echipate mai multe inovații, create pentru a crește și mai mult performanța sistemelor. Prin urmare, avem din nou de-a face cu dublarea volumului de informație transmisă dintr-un foc. Rezultatul este reprezentat de o creștere a lățimii de bandă de la 17GB/s și 25.6GB/s (media scoasă de DDR4) la 38.4GB/s în primele stadii a memoriei DDR5 (după cum se poate observa în graficul de mai jos). Pentru a ajunge la aceste rezultate, încă din primă fază sunt folosite frecvențe de 4800MHz, chiar și 5200MHz în cazul modulelor Kingston FURY Beast.

Memorie DDR5

Memory bus-ul este încă o modificare importantă. Până ca DDR5 să devină realitate, absolut toate generațiile de memorii DDR SDRAM foloseau un singur canal pe 64 de biți. Lucrurile s-au schimbat, căci DDR5 a împărțit acest canal în două sub-canale de câte 32 de biți. De asemenea, lățimea bus-ului nu a fost supusă niciunei modificări, doar că împărțirea sa în două sub-canale asigură un acces mai eficient la memorie.

După cum ne-am obișnuit deja, odată cu introducerea unui nou standard în această lume a RAM-ului sosește și un consum de energie mai scăzut, alături de creșterea densității. Mulțumită acestor implementări, voltajul pe DDR5 a scăzut la 1.1V, față de acei 1.2V de pe DDR4. Tot pe noile module a fost integrată și posibilitatea de a le echipa cu propriile faze de alimentare, iar asta asigură o integritate a semnalului mai bună și o reducere a zgomotului. Așa cum ați observat, introducerea standardului DDR5 SDRAM vine la pachet cu o multitudine de schimbări care vor crește performanța sistemelor moderne.

Doar un pion într-o unitate mare

Totuși, ca să fii sigur că te joci sau lucrezi la capacitate maximă trebuie să ai în vedere și restul componentelor din calculator. Pentru ca sistemul să funcționeze optim și în deplină armonie, este important ca acesta să aibă cât mai puține componente „lente„, iar punctele de interes sunt unitățile de stocare. Așadar, un SSD rapid trebuie să fie privit și el drept o componentă elementară.

De aceea, Kingston a lansat de curând un nou SSD NVMe M.2 pe interfață PCIe 4.0. Se numește FURY Renegade și folosește chip-uri de memorie NAND 3D TLC, alături de un controller Phison E18. SSD-ul vine în variante de la 500GB până la 4TB. FURY Renegade adoptă formatul M.2 2280 și dispune și de radiatoare pentru a putea menține temperatura din timpul procesării în parametri, în vreme ce spațiul de stocare este mai mult decât suficient pentru orice scenariu de utilizare. Și nu în ultimul rând, SSD-ul este o soluție perfectă pentru cei care caută performanța supremă, datorită vitezelor de citire și de scriere de până la 7300MB/s, respectiv 7000MB/s.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Bravo, frate. Ați renunțat și voi în sfârșit la mizeria aia de disqus care cere cont la ei ca să comentezi! În sfârșit vă concentrați și pe comunitate. The comments will come!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button