ReviewsTECH

EZVIZ RS2 – robot aspirator la un preț bun, fără prea multe compromisuri (review)

Cred că toți dintre noi avem în casă un aspirator cu care facem curat. Fie că vorbim despre aspiratoarele clasice cu bază sau cele handheld, nu cred că există gospodărie să nu dispună de așa ceva, din motive evidente. Dar sunt puțini cei care s-au avântat în lumea relativ nouă a aspiratoarelor robot, care fac totul de unele singure și cu care nu trebuie îți bați capul prea rău.

Și uite așa ajungem perfect în discuția despre robotul de azi, EZVIZ RS2, un model de vârf care are câțiva ași interesanți în mânecă. Este plin de funcții folositoare pe care nu prea le vedem la alte modele, are o autonomie foarte bună, deci poate acoperi o suprafață mare și baza poate spăla, usca și depozita mopul atunci când nu e nevoie de el.

Nu trebuie să îți faci griji de mop

Și vom începe fix cu chestia asta din urmă, pentru că mi se pare și cea mai utilă. Majoritatea roboților care includ și un mop, pe lângă partea de aspirare, obișnuiesc să udă covoarele atunci când trec peste ele, chiar dacă funcția de mop nu e activă. Asta se trage de la faptul că acea cârpă responsabilă pentru spălat pe jos nu poate fi ridicată sau detașată, o problemă cu care EZVIZ RS2 nu trebuie să se confrunte. De ce?

Well, robotul ăsta știe să facă un artificiu inteligent pentru a evita situații de genul. Mai exact, baza poate detașa cele două mopuri circulare de pe spate și le stochează în locuri speciale dacă tot ce are de făcut este să aspire. Singurul alt robot care face ceva similar, din câte știu eu, este iRobot Roomba Combo j7+, care tratează puțin diferit problema și ridică complet mopul de pe podea cu ajutorul unui braț special.

Asta înseamnă că EZVIZ RS2 are un avantaj clar, dat fiind faptul că mopurile sunt curățate și uscate atunci când nu sunt în uz, spre deosebire de Roomba care doar stochează cârpa într-un loc special din carcasă. Mai mult, modelul ăsta are niște senzori laser pentru navigare și cartografiere foarte avansați care nu doar că îți pot face o hartă a casei tale în detaliu (ajungem imediat și acolo), dar poate și detecta foarte bine obiectele aruncate pe jos și marginile covoarelor, în așa fel încât să nu treacă peste ele atunci când cele două mopuri nu sunt în bază și sunt montate pe el.

EZVIZ RS2 (17)

Aspectul este unul relativ elegant, alb și curat. Nu e cel mai arătos combo de genul, și strict din perspectivă de design prefer alte modele, dar nu este nici pe departe deranjant pentru ochi și se va potrivi fără probleme în orice sufragerie cu pereți albi sau deschiși la culoare. Materialele din construcție sunt de o calitate ok, mult plastic lucios dar destul de rigid, în special cel folosit la docking station.

Baza elegantă dar nu întru totul utilă

Și dacă tot am menționat de ea, în baza de curățare se întâmplă multe dintre magiile de care e capabil RS2. În primul rând, pe lângă speța mopurilor de mai devreme, baza are două recipiente distincte mari, unul pentru apă curată și celălalt pentru apă murdară, therefore nu va trebui să îți amintești prea des să schimbi apa. Capacitatea de colectare e undeva pe la 5,5 litri, deci mai mult decât suficient pentru majoritatea caselor, zic eu. În plus, ascuns sub panoul din față vei găsi un set de lavete pentru mop de schimb și o perie specială pentru curățatul orificiilor unde se poate strânge mizerie și resturi. Dacă se întâmplă ca robotul să rămână fără lichid pe traseu se întoarce singurel la locul lui, se încarcă și își reia aventura.

EZVIZ RS2 (17)

Baza este de asemenea folosită și pentru încărcare, așa cum ați anticipat deja, dar șmecheria este că procesul se întâmplă destul de repede, mai rapid decât în cazul multor competitori. Ce vreau să zic este că, în aproximativ 3 ore ai un charge full de la 0%, ceea ce nu e rău deloc. Pe lângă asta, bateria în sine este și ea generoasă, și cică ar putea acoperi până la 300m2 cu un singur charge. Nu am testat asta pentru că nu avem un spațiu așa mare, dar tind să îi cred deoarece am văzut cu ochii mei cum, după o tură întreagă de cameră, robotul pierduse nu mai mult de 10% baterie.

Ce am remarcat cât se plimba prin cameră a fost zgomotul… sau mai bine zis, n-am remarcat. Este surprinzător de silențios pentru un astfel de aspirator robot, și îndrăznesc să spun că ar fi o alegere bună pentru o familie cu copii mici foarte ușor deranjați de sunetele gălăgioase doar datorită acestui factor. Am auzit alți roboți chiar și mai scumpi care huruie semnificativ mai tare atunci când se plimbă prin casă, deci e o chestie de luat în calcul.

EZVIZ RS2 (17)

Bine, asta pe modul default de curățare. Dacă ai ceva murdărie serioasă de eliminat și vrei să te asiguri că iese din prima poți crește manual puterea de aspirare a robotului, dar chestia tare e că el poate face asta și automat. Dacă simte că ajunge pe un covor gros care e deosebit de murdar spre exemplu, RS2 se poate seta singur pe nivelul cel mai mare de putere, și se poate domoli atunci când trece înapoi pe parchet.

De menționat aici este că robotul ăsta nu are o funcție de self cleaning atunci când vine vorba de praf și de particulele mai mari pe care le adună pe traseu, spre deosebire de alți competitori. Nu, aici va trebui să desfaci manual rezervorul de mizerie după more or less fiecare ciclu complet de curățare, un minus semnificativ care îl face mai puțin practic decât alte modele similare ca preț.

EZVIZ RS2 (17)

Un mod prin care RS2 poate compensa asta este prin funcțiile speciale gândite pentru părul de animale. De ani de zile, unul dintre principalele puncte slabe ale roboților de genul este părul de câini și pisici, care ajunge foarte ușor acolo unde nu trebuie și poate bloca de-a dreptul peria care ajută la aspirare. Procesul de curățare e de cele mai multe ori anevoios, și implică o foarfecă și multă răbdare pentru a îndepărta fiecare fir de blană încâlcit acolo.

Vestea bună este că EZVIZ au o soluție pentru asta, mai precis un sistem prin care RS2 își rotește peria în contrasens atunci când este în docking station, ceea ce nu e o soluție perfectă și tot va mai fi nevoie de atenția ta din când în când, dar trebuie să faci asta mult mai rar față de alți roboți care ignoră pur și simplu problema asta.

Aplicație smart, funcții multe

Cât despre aplicație, am în principal lucruri bune de spus. Este destul de intuitivă și ușor de navigat odată configurat totul și nu am plângeri mari la acest capitol. Acolo găsești mai toate opțiunile la care te poți gândi, și poți porni sau opri programe de curățare, poți vedea o hartă completă a casei tale, poți accesa un istoric de curățări și poți inclusiv folosi robotul pe post de CCTV cu camera cu rezoluție 3K incorporată.

EZVIZ RS2 (17)

Faza asta din urmă poate fi utilă dacă vrei să monitorizezi din când în când animalele de companie din casă, dar dacă ai pisici precum ale mele care dorm mai mult pe masă decât pe jos, atunci nu prea vei avea succes în a le vedea. Este mai mult un gimmick zic eu, dat fiind faptul că perspectiva este din start compromisă. Dacă vrei să ai o cameră de luat vederi în casă, cel mai bine orientează-te către o soluție dedicată, nu un aspirator robot care veșnic va sta pe podea.

Ca să fiu și puțin cârcotaș trebuie să menționez că procesul inițial de setup a fost unul destul de greoi. În primul rând m-a pus să scanez un cod QR aflat sub una dintre flap-urile aspiratorului, deci aplicația nu a găsit automat robotul în apropiere așa cum am mai văzut prin alte părți. Apoi m-am chinuit de câteva ori să îl fac să se conecteze la rețeaua de internet, dar de fiecare dată am fost întâmpinat de un mesaj care îmi spunea că rețeaua nu e bună și să încerc alta. Două restart-uri mai târziu lucrurile au funcționat șnur și fără probleme, dar mi-a dat câteva bătăi de cap până în acel punct.

Înainte să trecem la concluzie vreau să vă spun și că robotul ăsta este compatibil cu asistenții virtuali Google Assistant și Alexa, că doar ce robot inteligent ar fi fost ăsta dacă nu se conecta la întreg setup-ul de casă smart? Pentru cei care au așa ceva e foarte util deoarece îl poți integra în programele de rutină zilnică și îl poți controla cu ajutorul vocii, fără să fie nevoie să intri în aplicație sau să interacționezi cu butoanele de pe bază.

Concluzie

În final, ca să putem trage câteva concluzii trebuie să știm și prețul. Astfel, EZVIZ RS2 costă 3.150 de lei la momentul scrierii de la Altex, singurul magazin unde găsești brand-ul ăsta la noi. La banii ăștia zic eu că nu e o opțiune rea, dacă lucrurile pe care pui accentul sunt spălarea parchetului și a gresiei, un zgomot redus și o aplicație robustă și ușor de folosit.

Faptul că nu își poate curăța singur praful din interior este un dezavantaj și ceva ce va trebui să faci tu manual, dar în afară de asta, sunt foarte puține lucruri negative de care pot să mă leg. Navigarea și cartografierea sunt top-notch, puterea de aspirare este ce trebuie și programele de funcționare pot fi configurate foarte ușor, atât din aplicație cât și direct de pe baza de încărcare, folosind butoanele din față dacă nu vrei să te complici cu încă un program de instalat pe telefon.

EZVIZ RS2 (15)

Sunt și alte variante dacă ăsta nu te-a dat pe spate, mă gândesc direct la iRobot Roomba Combo j7+ pe care l-am mai tot amintit pe parcursul acestui review, dar ăla e ceva mai scump decât RS2, cu vreo mie de lei în plus. Roborock au și ei ceva alternative similare ca preț, dar am auzit mulți oameni care se plâng de probleme cu udatul covoarelor cu acele modele, dar dacă nu prea te interesează funcția de mop și vrei doar să aspire, ar putea fi și alea o variantă.

Dar dacă vrei o experiență cât mai completă în acest buget, zic eu că nu prea există concurent pentru EZVIZ RS2. Își face treaba bine, nu este enervant și îți poate da o mână de ajutor extrem de utilă la curățenia de zi cu zi, cât tu ești ocupat cu alte activități sau pur și simplu îți tragi sufletul după o zi lungă de muncă. Pentru că vezi tu, ăsta este și farmecul produselor de genul, că pot curăța lună toată casă cât timp tu îți vezi de treabă, iar dacă ești în căutare de așa ceva, fă-ți un serviciu și trece și EZVIZ RS2 pe listă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button