MORE

Exista riscul ca internetul sa ajunga la capacitatea maxima de transfer

Traim intr-o era ciudata. Avem transmisiuni live HD pe internet, fisiere din ce in ce mai mari, servicii de streaming 4K si mai nou 8K, doar ca rata de transfer este finita, internetul riscand sa ajunga la capacitatea maxima de transfer. Din fericire exista o solutie pentru acest inconvenient.

O serie de cercetatori din Anglia *unde au loc mai multe studii decat in orice alt loc de pe planeta s-au intalnit pentru a adresa o problema majora: Faptul ca tot ceea ce reprezinta coloana vertebrala a internetului este alcatuit din cabluri optice, iar cu nivelul de transfer al datelor in continua crestere, acestea ajung incet, incet la capacitate maxima.

Un reprezentat Alcatel-Lucent, firma care apartine acum de Nokia, a dorit sa avertizeze ca internetul se apropie de o cota de transfer limita, aproape 100 terabiti pe secunda. In cinci ani, conform spuselor sale, streamurile 8K si alte servicii online care consuma trafic urmand sa intampine probleme majore.

O solutie conventionala ar fi ca providerii de internet sa adauge mai multe cabluri, dar aceasta solutie nu este tocmai … practica. Mai practic este sa introduci o noua tehnologie, care ar introduce un semnal electric suplimentar in cablurile de fibra, pentru a reconstrui un semnal utilizabil la capatul celalat, in timp ce alti cercetatori propun introducerea cablurilor cu mai multe core-uri, care ofera mai multa latime de banda, intr-un spatiu similar. Intreg procesul este extrem de complicat si pana in 2020 mai sunt doar cativa ani, data preconizata la care internetul va ajunge „la limita”. Pe de alta parte, sunt companii precum Google si altele, care isi dau interesul si gandesc inainte.

Articole asemanatoare

Back to top button