MORE

Exista deja chip-uri cu functii asemanatoare celor ale creierului

Exista deja chip-uri cu functii asemanatoare celor ale creierului, insa… sa le punem sa indeplineasca si indeletniciri ale creierului? Asta este o alta provocare. Cercetatorii de la UC Santa Barbara nu s-au lasat descurajati – au folosit un circuit cu 100 de sinapse neuronale pentru a realiza sarcina umana de clasificare a imaginilor pentru prima oara.

Tehnologia bazata pe memristor (care, prin natura ei, actioneaza precum un creier analog) a reusit sa identifice litere in ciuda „zgomotului” vizual care complica sarcina, cam la fel cum ati identifica un prieten pe o strada aglomerata. Computerele conventionale pot face asta, dar ar avea nevoie de un chip mult mai mare si care consuma mult mai multa energie pentru a replica acelasi comportament pseudo-organic.

Acest lucru este insa departe de a inaugura posibilitatea computerelor neuronale de a reproduce inteligenta umana. Ar fi nevoie de mult mai multe sinapse artificiale pentru a realiza o sarcina ce necesita o intelegere subtila a ceea ce se petrece, precum recunoasterea a ce ar trebui sa fie intr-o scena in baza a ceea ce este deja acolo.

Asta insa ar trebui sa se poata rezolva in timp si oamenii de stiinta cred ca in viitor vom avea retele memristor unite cu un procesor traditional care sa poata sa indeplineasca sarcini mai sofisticate. Sa nu fiti uimiti daca veti vedea telefoane cu aplicatii de navigatie care fac treaba pentru voi, sau sisteme de imagistica medicala care identifica boala ce altfel ar fi greu de gasit.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button