European Inventor Award 2015 – Cei mai prolifici inventatori europeni! [VIDEO included]
European Inventor Award 2015 – Cei mai prolifici inventatori europeni, premiati asa cum merita! In spatele fiecarei inventii sta un om sau o echipa care merge impotriva curentului. Ei sunt eroii necunoscuti ai inovatiei, pentru ca de cele mai multe ori, inventiile devin mai cunoscute decat creatorii lor. Ceremonia de acordare a premiului Inventatorul European al anului 2015, organizata de Oficiul European pentru Patente, a aratat lumii intregi cine sunt starurile momentului in materie de inovatie. Printre nominalizati au fost oameni de stiinta care fac deja istorie si care ne modifica la propriu viata de zi cu zi.
Descoperite de Sumio Iijima in Japonia, Carbon Nanotubes sunt niste molecule foarte mici, cilindrice, care pot fi vazute doar cu ajutorul unui microscop performant si care formeaza cea mai dura substanta cunoscuta de omenire pana in acest moment. Mai mult, este de 1000 de ori mai conductoare decat cuprul. Cu siguranta, nanotuburile de carbon deschid o noua era a computerelor: acestea vor fi mai rapide si realizate din materiale mai rezistente decat s-a anticipat vreodata.
Oamenii de stiinta suedezi John Elvesjö și Marten Skogö spun ca în viitor, ochii noștri vor urmări și opera aproape totul virtual si ca în cel mult 10 ani eye tracking-ul va face parte din fiecare telefon mobil, fiecare mașină, calculator sau televizor. Cum funcționează? Un ” tracker ” este conectat la un laptop. Tehnologia foloseste surse de lumina in infrarosu plasate pe ecran. Senzorii percep reflexiile de lumina din ochi si le urmaresc. Eye tracking-ul masoara de fapt unde te uiti.
Pana acum cativa ani, doctorii erau nevoiti sa astepte cateva zile rezultatelele unei analize de sange. Astazi, exista o tehnologie avansata dezvoltata de omul de stiinta Andreas Manz, care aduna toate echipamentele unui laborator bine pus la punct intr-un device cat un card foto ce permite diagnosticarea imediata. Device-urile minuscule, cunoscute ca Micro Total Analysis Systems, au doar cativa mm, dar contin toate mecanismele necesare pentru a separa componentele dintr-o substanta. Tehnologia Lab on a chip revolutioneaza medicina. Vorbim despre laboratoare ieftine care pot exista in zonele cele mai defavorizate sau greu de accesat.
Cum sa plătesti un card de credit sau numerar, în condiții de siguranță și în câteva secunde? Cu ajutorul smartphone-ului! Astazi, fiecare al treilea telefon mobil are capacitatea de a face asta! Există mai mult de cinci miliarde de telefoane mobile in lume iar numarul lor e in continua creștere. Cu inventia semnata de Franz Amtmann și Philippe Maugars un smartphone poate chiar deschide usa! NFC este o tehnologie care face posibilă comunicarea wireless și permite schimbul de date chiar și atunci când funcționează fără baterie.
Cum reducem consumul de energie intr-o cladire? Cum poate fi transformata in beneficiul nostru caldura care se emana in momentul in care soarele bate in geam? Omul de stiinta francez Jean-Christope Giron este pionerul inventiei care poarta numele de SageGlass. Este vorba de o sticla care isi schimba electronic gradul de transparenta si care reduce 25% din consum in comparatie cu sticla traditionala. Ferestrele isi adapteaza gradul de transparenta la nivelul de lumina si al caldurii care intra in cladire.
De la muzică la filme sau jocuri video, este greu să ne imaginăm lumea fără CD-uri, DVD-uri și Blu-ray-uri. Faptul că putem asculta acum muzica sau viziona un film se datoreaza olandezului Kornelis A. Schouhamer Immink. Descoperirea sa a revolutionat industria de divertisment. Secretul stocarii datelor digitale este un ingenios program de codare care traduce semnalele electrice într-o limbă digitala, permițând astfel informațiilor sa fie stocate digital. E ca si cum ai traduce o propoziție din engleză în chineză. Nu numai cuvintele, ci și literele sufera modificari. In 1982 când a fost lansat, CD-ul s-a vandut greu. Marea descoperire a avut loc trei ani mai târziu, când Philips a devenit prima companie care a l-a utilizat pentru inregistrarea Brothers in Arms – Dire Straits.
Cererile de brevete si patente la EPO au crescut anul trecut, ceea ce arata interesul pieței europene pentru inovatie. Creșterea este cauzata insa de aplicațiile non-europene si asta pentru ca 65% dintre acestea sunt din Asia si SUA. In Europa, cele mai bune rezultate din domeniul inovării sunt înregistrate de tari cu o economie puternica si stabila: Germania, Franta, Olanda, Elvetia si Marea Britanie.
Potrivit datelor EPO, Europa are cele mai putine aplicatii in tehnologia computerelor, unde USA conduce detasat. Domeniul medical ramane domeniul cu cele mai multe aplicatii, urmata de biotehnologie, energie si comunicare digitala. In top ten, 5 companii sunt europene, 3 vin din Asia, iar 2 din USA. Samsung este in top (peste 2500 de aplicatii), urmat de Philips si Siemens. Cea mai interesanta crestere o inregistreaza Huawei care a depus 1600 de aplicatii, dar cu aproape 50% mai mult ca anul trecut. Samsung, desi ramane pe primul loc, inregistreaza o scadere de aproape 10% fata de anii precedenti.