Știri ITRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Europa vrea un singur încărcător pentru telefoane

Dar nu este clar care va fi

Mai țineți minte vremurile de altă dată? Când aveai nevoie de un cablu cu vreo 10 capete pentru a te asigura că poți încărca telefonul mobil personal, pe cel de la muncă, și pe cele ale familiei? Ne-am îndepărtat din fericire de acele vremuri, iar Parlamentul European vrea să ajungem la un consens și mai strict.

După un vot de 582 pentru, 40 împotrivă, Parlamentul a adoptat inițiativa de a defini un standard comun pentru conectorul ce va fi folosit la încărcarea telefoanelor mobile. Ideea este cea de a împiedica acumularea continuă de gunoi electronic generat de oameni care trebuie să își schimbe încărcătorul de fiecare dată când schimbă telefonul. Nu este ceva ce se întâmplă la fel de des acum, dar încă mai avem Mini-USB, USB-C și Lightning ce nu sunt compatibile între ele. Iar Parlamentul vrea să nu se mai întâmple prin stabilirea acestui standard.

Comisia Europeană va fi cea a cărei obligații este definirea acestui standard, iar apoi găsirea unui mod de a împăca și capra și varza, fiind luate în considerare și încărcătoare wireless pentru a elimina cablurile cu totul.

Apple și-a exprimat deja opoziția la această idee, din moment ce USB-C deja este pe drumul de a deveni un standard pentru telefoanele Android. Iar pe partea de iPhone sunt deja mai bine de un miliar de cabluri de încărcătoare în circulație, a căror înlocuire inevitabilă va duce oricum la multe deșeuri. Deși, poate acest standard va stabili ca un cablu de încărcare să nu se comporte de parcă ar fi făcut din carton umed, cele Apple având o reputație pentru reziliență scăzută.  De asemenea, compania susține că limitarea al un singur tip de conector pentru încărcătoare va limita inovația.

Apple o fi având propriile interese de muls bani de la clienți prin încărcătoare fragile, dar are oarecum dreptate aici. Mai sunt doar trei standarde. În curând vor fi doar două. Cât timp cablurile nu se rup ușor, n-ar trebui să se genereze multe deșeuri electronice de la încărcătoare. Iar tranziția la încărcare wireless ar trebui să rezolve asta cu totul.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button