MORE

Europa va face un Cloud de 6.7 miliarde de Euro

Europa va deveni un loc foarte interesant pentru cercetarea stiintifica si nu numai. Uniunea Europeana anunta un plan de a construi infrastructura pentru ceva numit Open Science Cloud. Un sistem care sa permita centralizarea si impartirea de informatii stiintifice.

Este vorba de un proiect de anvergura, a carui buget de productie este de 6.7 miliarde de euro. Finantarea va fi realizata partial prin fondul Horizon 2020, de unde se vor lua aproape 2 miliarde de dolari, iar restul fondurilor vor fi luate din investitii private si de la publicul larg.

De ce? Pentru ca atat sectorul privat cat si publicul vor beneficia de Open Science Cloud si de infrastructura sa, nu doar comunitatea stiintifica. Construirea acestui Cloud va presupune crearea unei retele informatice care va acoperi intregul continent, iar o parte din asta va implica realizarea standardului 5G de comunicare si implementarea sa pentru a imbunatati serviciile publice.

Acest proiect va necesita cativa ani pentru a putea fi pus in functiune, dar aparent nu chiar atat de multi. Cei care se ocupa de proiect spera ca pana in 2020 Europa sa fie in top 3 pe segmentul de high-performance computing. Iar dincolo de asta, se vor concentra si pe quantum computing.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button