MORE

Etica in tehnologie? Ce chestie boring mai e si asta?

Intr-o editie mai veche a emisiunii povesteam despre achizitionarea Deep Mind de catre Google, un proiect britanic avansat de inteligenta artificiala. Aceasta achizitie este doar ultima dintr-un lung sir. Probabil ca momentul in care vom vedea o explozie a acestui domeniu nu este departe si poate ca ar fi mai bine sa punem intrebarile etice inainte. In primul rand ar fi cele legate de scopurile militare. Roboti, vehicule fara echipaj uman, trimise sa elimine tinte.

Cu siguranta ele salveaza vietiile soldatilor care ar trebui trimisi in zonele de conflict si nu au slabiciunile inerente mintii umane. Momentan un om decide totusi unde sunt trimise aceste masini si ce trebuie ele sa faca, desi se discuta faptul ca in viitor aceste sarcini vor fi distribuite unui algortim. Intrebam si noi: este bine ca deciziile pe care obisnuim sa le numim „de viata si de moarte” sa fie luate de o masina? Un alt aspect este cel comercial. Standardele ridicate fixate de Google in materie de „preferinte” ale utilizatorilor au determinat si alti giganti, precum Facebook, sa intre agresiv in domeniul inteligentei artificiale si al algoritmilor de intelegere a publicului. Vi se pare in regula ca cineva sa stie exact ce bautura bei, ce mancare iti place, ce muzica, ce inclinatii amoroase ai samd?Si asta doar pentru a te transforma intr-o masina de consum cu reclama bine tintita si cu produse la botul calului? Unii analisti considera ca Skynet s-ar putea sa vina nu sub forma amenintatoare din Terminator, ci intr-una mult mai subversiva, sub forma unui… cos de cumparaturi. La toate aceste intrebari asteptam parerile si raspunsurile voastre pe Facebook. Poftim? A, da, pe Facebook 🙂

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button