
De fiecare dată când aud pe cineva care vorbește despre dezavantajele mașinilor electrice, cel mai important punct pe care îl evidențiază este autonomia, ceea ce este greșit. În acest moment, există mașini electrice care pot să parcurgă aproape 900 de kilometri cu o singură încărcare, număr ce rivalizează sau chiar depășește autonomia multor mașini cu motor termic.
Principala problemă a mașinilor electrice este ce faci după ce cei aproape 900 de kilometri parcurși. La o mașină cu motor termic, alimentarea durează în jur de 2 minute, dar la un automobil electric, încărcarea poate dura ore întregi, ceea ce nu e tocmai optim.
Ei bine, toate astea se vor schimba în viitor. Cum mai toți producătorii din domeniu aleg calea electrificării (mai puțin Toyota), era clar că tehnologia bateriilor care se află în ele va evolua. Și uite așa ajungem la subiectul materialului de astăzi: un start-up elvețian a dezvoltat o baterie specială, pe numele ei eTechnology, care se poate încărca la 80% din capacitate în… 72 de secunde!
La bază, eTechnology împrumută elemente de la bateriile tradiționale deja aflate pe piață, la care adaugă mai mulți ultracondensatori. Pe lângă timpul de încărcare de foarte multe ori mai mic față de bateriile normale, celulele eTechnology au o durată de viață mult mai mare în comparație cu bateriile normale.
Desigur, această încărcare în 72 de secunde nu se aplică mașinilor cu autonomii foarte mari, unde timpul va fi mai mare, dar eTechonology poate reprezenta un pas foarte important în adopția mașinilor electrice mici, de oraș, sau a altor mijloace de transport (trotinete electrice, scutere) cu baterii de sub 10 kWh. În teste, un prototip al tehnologiei eTechonology a fost încărcat la 80% în 72 secunde și la 100% în 2 minute și 30 de secunde.
Poate mai important decât atât, bateriile au fost supuse la peste 50.000 de cicluri de încărcare-descărcare, iar tehnologia promite o longevitate a acumulatorilor mult mai mare decât cea a acumulatorilor tradiționali cu litiu-ion. În plus, tehnologia funcționează eficient și la temperaturi ridicate, condiții ce sunt extrem de dăunătoare pentru acumulatorii tradiționali.
Benoît Morand este cel care a înființat compania care se ocupă de dezvoltarea acestor baterii. În trecut, acesta a fost șoferul și managerul unei echipe de Formula 1 și a jucat un rol crucial în dezvoltarea primei mașini hibride care a concurat în prestigioasă cursă de 24 de ore de la Le Mans, acum mai bine de 10 ani.
Rămâne de văzut cum va evolua treaba asta. Directorul companiei a declarat că, în acest moment, costurile producerii celulelor eTechnology sunt mari, dar că în viitor, dacă suficienți producători adoptă aceste baterii, prețul va scădea semnificativ.