MORE

Esti pregatit pentru VR?

Cu anuntul precomenzilor pentru Oculus Rift, a rasarit si o intrebare foarte interesanta. Cati dintre cei care vor VR au un sistem capabil de VR? Raspunsul, conform unui articol publicat de Bloomberg, este nici 1% din posesorii de PC-uri din lume.

Daca numarul vi se pare mic, tineti cont ca PC-urile nu sunt console. Baza de instalare pentru ceea ce se poate numi un PC nu se numara in milioane, ci in miliarde. Mai exact, 1.43 miliarde de PC-uri.

Oculus VR

Nvidia a facut un calcul conform caruia 13 milioane de PC-uri din intreaga lume sunt echipate pentru VR in momentul actual. Numarul tot nu ar trebui sa vi se para mic. La urma urmei, recent Steam a depasit 12 milioane de utilizatori conectati simultan, iar conform statisticilor serviciului de distributie, cam 9 milioane din acestia au PC-uri capabile de VR.

Numarul va creste cu timpul, fara indoiala. Chiar in cuvintele celui care a creat Oculus Rift:

„VR va fi mai intai ceva la care ravneste toata lumea, inainte de a fi un lucru pe care sa si-l permita toata lumea”.

Acelasi lucru era valabil pentru telefoanele mobile, PC-urile, placile video si cu orice alta inovatie tehnologica la vremea sa. Mai intai entuziastii le-au imbratisat, iar apoi masele. Iar acum sunt peste tot. Diferenta de aceasta data este ritmul in care VR va fi adoptat.

HTC Vive

Vedeti voi, motivul principal pentru care doar 13 milioane de PC-uri suporta acum VR este ca de vreo 8 ani nu a exista nici un motiv de upgrade. Daca ai un Q6600 din 2007, inca mai poti juca acum GTA 5 sau The Witcher 3. Daca ai o placa video care era buna in 2009, tot nu ai un mare stres sa faci upgrade, decat daca tii mortis sa joci totul in Full HD pe detalii mai consistente.

Nu a existat nici o invoatie care sa necesite hardware mai bun, si ca urmare nu a avut prea multa lume motiv sa faca upgrade. Iar producatorii hardware au mers pe aceeasi idee, imbunatatirile de la o generatie la alta de la procesoare si placi video fiind destul de minore in ceea ce priveste performanta.

PlayStation VR

Dar anul acesta se vor schimba cateva lucruri. Pe partea de procesoare am putea avea o revenire de la AMD si un impuls competitional pentru ca Intel sa munceasca mai cu spor. Mai important, pe partea video anul acesta avem parte de cea mai mare schimbare din ultimii 3 ani. Procesul de fabricatie a scazut la jumatate, performanta per watt s-a dublat, memoria a devenit mult mai rapida, iar ceea ce ar parea astazi ca o placa video high-end, anul viitor probabil va fi considerata in cel mai bun caz main-stream, sau mai probabil entry level.

StarVR

Toate aceste lucruri vor contribui la scaderea pretului de acces la VR. Asa ca desi initial doar 13 milioane de oameni si-l vor putea permite, in urmatorii doi ani va puteti astepta la o crestere insemnata a numarului.

Momentan, puteti judeca chiar voi daca sunteti gata pentru VR, daca luam cerintele de sistem pentru Oculus Rift in considerare:

  • OS: Windows 7 SP1
  • CPU: Intel i5-4590 sau un echivalent AMD
  • RAM: 8GB
  • Video: GeForce GTX 970 sau Radeon R9 290 cu suport pentru HDMI 1.3
  • doua porturi USB 3.0

Ce zici? Esti pregatit pentru VR?

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button