MORE

Ești în depresie? Acum un bot îți poate prezice asta urmărind contul tău de Instagram!

Nu există limite la ce poate face inteligența artificială în ziua de astăzi, indiferent că este vorba despre condus mașini, retușat poze, sau descris narativ un peisaj pentru nevăzători. Iar acum tot o formă de inteligență artificială îți poate spune dacă suferi sau nu de depresie, doar analizând postările tale de pe Instagram.

Un proiect de cercetare apărut cu puțin timp în urmă a examinat șirul postărilor a 166 persoane, în căutarea simptomelor caracteristice acestei boli. Autorii proiectului pretind că evaluarea efectuată de AI este chiar și mai eficientă în detectarea depresiei decât un medic generalist.

Au fost extrase computațional caracteristici din 43.950 fotografii ale participanților, folosind analiza culorilor, componente metadata și algoritmi de detectare a expresiei faciale. Rezultatele au fost mai performante decât media de diagnosticare neasistată a depresiei de către medicii generaliști. Aceste rezultate au rămas valabile chiar și atunci când analiza a fost restrânsă doar la postările efectuate de înainte ca o persoană să fie pentru prima dată diagnosticată cu depresie.

Sistemul de inteligență artificială a examinat un număr variat de factori, de la culorile găsite în fotografii (inclusiv dacă existau sau nu filtre aplicate de către utilizator) și până la frecvența postărilor.

În studiile care corelează laolaltă dispoziția, culoarea și sănătatea mentală, persoanele sănătoase au asociat culorile întunecate, mai închise, cu o dispoziție negativă, preferând de obicei culorile mai deschise și mai vii. Prin contrast, persoanele deprimate s-a descoperit că preferă culorile mai întunecate, mai închise […] Depresia este puternic asociată cu o activitate socială redusă. Din moment ce Instagram este folosit pentru a distribui experiențe personale, se poate deduce că pozele postate ce conțin persoane pot surprinde aspecte din viața socială a unui utilizator. Mergând pe această ipoteză, am folosit un algoritm de detectare a expresiei faciale pentru a căuta postările de pe Instagram unde este găsită o figură umană și numărul acestora dintr-o fotografie. De asemenea am numărat și câte like-uri și comentarii a primit fiecare postare, ca metodă de a măsura implicarea comunității, și am folosit frecvența postărilor drept metodă pentru a măsura implicarea utilizatorului.

Măsurătorile nivelurilor de implicare au scos la iveală că atât un număr redus de like-uri cât și un număr ridicat de comentarii sunt factori ce indică o persoană care poate suferi de depresie.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button