GamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

Este timpul sa ne luam adio de la variantele demo ale jocurilor?

Am crescut in anii 2000 si am fost unul dintre copiii care s-a bucurat de revistele despre jocuri video. Nu voi putea uita niciodata mirosul cernelii proaspete si bucuria de a gasi un disc cu bunatati. De la jocuri full pana la variante demo si tot felul de extra-uri, mereu m-am bucurat de ele. Pe masura ce jocurile au inceput sa fie comercializate in format digital insa, placerea asta a cam disparut; bine, odata cu moartea industriei de presa tiparita. Astazi insa, pentru prima oara, am simtit ca sunt cam mare si ca timpul a trecut si peste mine. S-a intamplat in momentul in care am aflat ca EA Sports nu va lansa un demo pentru FIFA 21. Este prima oara de cand ma stiu cand FIFA nu are o astfel de varianta.

Bine, hai sa zicem ca nu e mare tragedie. Adica, stim deja la ce sa ne asteptam de la FIFA 21. Acelasi joc, mecanici putin daca deloc schimbate, grafica pe care o stim deja si pana la urma, acelasi principiu: 22 de baieti (sau fete) si o besilca rotunda. Dar ce insemna oare un demo „pe vremuri” si de ce disparitia acestora este un lucru negativ?

Rasaritul si apusul jocurilor demo?

 

Pot sa zic ca eu am prins toata aceasta miscare destul de tarziu. Conceptul de joc demo a aparut pe la inceputul anilor ’90. Companii pe atunci mici precum Apogee Software (3D Realms) si Epic MegaGames (Epic Games) voiau sa-si faca noile titluri cunoscute. Asa au aparut dischetele care contineau doar cate un nivel din aceste jocuri. La inceput acestea erau comercializate, dar in timp au ajuns sa fie incluse in cutia unui joc full ca un mic extra pentru cumparator. Dar discheta era limitata la o capacitate foarte mica si nu a durat mult pana a fost depasita de dimensiunea jocurilor.

Dupa ce era dischetelor s-a incheiat si bucatile patratoase au ramas doar parte din amintirile noastre, industria a imbratisat cea mai nou inovatie: CD-ul. Mai mare din punct de vedere fizic decat o discheta, cu o forma complet diferita si o capacitate de stocare mult mai mare. Cam asta este era pe care am prins-o si eu. Unde o discheta continea cu greu un demo, un CD putea cuprinde si mai mult de cinci. Plus ca discurile erau mai usor de produs, mai ieftine si puteau fi incluse intr-un plic alaturi de o revista.

Nici discurile nu au fost insa fara de moarte, astfel internetul a devenit o optiune mai buna pentru distributia de materiale demo. Din pacate, odata cu trecerea in digital lumea a inceput sa-si mai piarda din interes, iar lovitura de gratie a venit in ultimii ani. Multe companii au inceput sa renunte la distributia acestor variante gratuite, chiar daca platforme precum Steam le ofera posibilitatea de a-si publica si demo-urile.

De ce nu mai vedem atat de multe demo-uri?

Evolutia tehnologiei a lovit si vechiul demo. Din pacate, conceptul a fost acum inlocuit de jocuri Early Acces si Beta. Din pacate, placerea unui joc demonstrativ era insa pretul (gratis in 99% dintre cazuri) si faptul ca te bucurai de o varianta finisata a unui joc, fie ea si scurta. Acum si-a pierdut farmecul, iar putinii dezvoltatori care mai ofera cate un demo ii poti numara pe degete.

Resident Evil 3 Demo

Discutia a plecat insa de la FIFA 21. EA a anuntat ca va renunta la varianta Demo, dar cei care au abonament EA Play vor putea accesa jocul sub forma unui trial de 10 ore. Intr-un fel este bine, fiind vorba despre varianta completa a jocului, dar in acelasi timp nu este gratuit. EA Play este un abonament platit care costa patru euro pe luna pe Steam.

Si uite asa dispare inca o bucatica din copilaria multora dintre noi. Ce ne mai raman sunt amintirile si vorba ca „un demo la vremea lui face cat 10 jocuri piratate„. Tehnologia evolueaza si trebuie sa prindem trenul. Ce parere aveti insa despre jocurile Early Acces si variantele beta? Credeti ca este o evolutie pozitiva a conceptului sau mai de graba un regres?

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button