CommunityMOREȘtiri IT

Este oficial: gamingul a devenit o boală

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a finalizat, în cursul săptămânii trecute, cea de-a unsprezecea revizuire a International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-11), care include acum gaming disorder și hazardous gaming. Bineînțeles, industria jocurilor a respins cu tărie clasificarea, dar există o mulțime de dovezi anecdotice că aceste tulburări există.

Această decizie este în lucru de ceva timp. Primul proiect al noului ICD al OMS a fost publicat în ianuarie 2018. Decizia din acest weekend a fost mai mult o confirmare finală că diversele organizații din industria jocurilor nu au putut schimba părerea celor de la OMS.

Noua ediție include gaming disorder și hazardous gaming. Primul este cel pe care cei mai mulți l-au observat și este definit ca un „model de comportament de gaming persistent sau recurent” în care un suferind acordă prioritate jocurilor mai mult decât altor interese și în ciuda consecințelor negative.

Firește, organizațiile care reprezintă industria jocurilor, cum ar fi Electronic Software Association (ESA), au respins această decizie. Cu o zi înainte de declanșarea hotărârii, ESA a publicat o declarație proprie din partea lor și a câtorva alte grupuri de gaming, cerând OMS să nu includă tulburarea în noua sa ICD, susținând că nu a fost suficient cercetată:

OMS este o organizație credibilă și recomandările acesteia trebuie să se bazeze pe revizuiri regulate, incluzive și transparente, susținute de experți independenți. „Gaming disorder” nu se bazează pe dovezi suficient de solide pentru a justifica includerea sa într-unul dintre cele mai importante instrumente de stabilire a normelor OMS.

Dave McCarthy, șeful operațiunilor de la Xbox, a declarat pentru The Telegraph că, deși a fost de acord cu poziția ESA, și anume că nu există suficiente dovezi ale unei tulburări, el a simțit totuși că industria jocurilor are o responsabilitate:

Nu ne scutește de la a încerca să facem mai mult. Indiferent de clasificarea OMS, vom continua să promovăm gamingul responsabil… Cred că tonul dialogului ar putea fi diferit, dar de aceea trebuie să investim mai mult pentru a ne exprima intenția.

Noua ICD a OMS va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button