MORE

Este ilegal ca Facebook să te oblige să-ți dai numele real!

O instanță germană a decis că politica privind numele real al Facebook este ilegală și că utilizatorilor trebuie să li se permită să se înscrie pentru serviciu sub pseudonime, pentru a se conforma unei legi privind confidențialitatea vechi de zece ani. Hotărârea, făcută luna trecută, dar care a fost anunțată acum, vine de la Tribunalul Regional Berlin și a fost detaliată astăzi de către Federația Organizațiilor Germane de Consumatori (abreviată din limba germană ca VZBV), care a intentat procesul împotriva Facebook.

Facebook declară că va contesta hotărârea, dar și că va face modificări pentru a respecta legile privind confidențialitatea Uniunii Europene care vor intra în vigoare în iunie. Un purtător de cuvânt Facebook a declarat pentru Reuters:

Lucrăm din greu pentru a ne asigura că orientările noastre sunt clare și ușor de înțeles și că serviciile oferite de Facebook sunt în deplină conformitate cu legea.

Potrivit VZBV, instanța a constatat că politica de nume real a Facebook a fost „o modalitate ascunsă” de a obține consimțământul utilizatorilor de a-și împărtăși numele, care sunt una din multele informații pe care instanța a declarat că Facebook nu le-a obținut în mod corespunzător permisiunea. Curtea a mai spus că Facebook nu a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege alte setări implicite, cum ar fi partajarea locației lor în chat-uri, și s-a pronunțat împotriva clauzelor care au permis Facebook-ului să utilizeze informații cum ar fi imaginile de profil pentru reclame, anunțuri sponsorizate sau conținut asemănător.

VZBV notează că totuși nu a avut câștig de cauză cu toate acuzațiile. Facebook a câștigat la o plângere împotriva acuzației care afirma că este înșelător să spunem că serviciul era gratuit, deoarece, după cum a spus VZBV, consumatorii plătesc cu informațiile lor. De asemenea, a pierdut și asupra altor probleme de confidențialitate, împotriva cărora VZBV intenționează să facă apel.

Dat fiind că hotărârea vine de la o instanță regională și că ambele părți intenționează să facă apel, este puțin probabil ca unele dintre aceste decizii să fie definitive. Dar este încă o veste proastă pentru Facebook – și o veste bună pentru utilizatori – că un grup de reprezentare a consumatorilor are câștig de cauză, deoarece se împotrivește politicilor generoase de partajare a informațiilor personale ale rețelei sociale, care sunt de multe ori mai degrabă un beneficiu pentru companie decât pentru utilizatorii care folosesc serviciul.

Facebook s-a tot confruntat în ultimii ani cu lega țărilor europene și legile UE privind confidențialitatea. Legile tind să fie mult mai stricte decât cele din Statele Unite. În timp ce compania ar putea să modifice anumite reguli de confidențialitate pe baza fiecărei țări, lupta europeană pentru consumatori ar putea, în cele din urmă, să sporească viața privată a utilizatorilor la nivel global.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button