MORE

ESA a dezvoltat un nou robot

Un nou robot de explorare a fost dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, cu scopul de a permite astronauților să îndeplinească misiuni ce necesită o finețe mare în situații în care poate un simplu program nu ar fi în stare să se descurce.

Acest robot nou a fost testat recent de către astronautul Andreas Mogensen, într-o misiune ce s-a produs la sol, într-un laborator. Obiectivul era cel de a controla robotul în așa fel încât să insereze un cui într-o placă. Întreaga operațiune a durat 45 de minute la prima încercare, și 10 minute la a doua, și a fost considerată un mare succes. De ce?

Pentru că Andreas Mogensen nu se afla în laborator în timpul testului. Nu se afla nici măcar în clădire, sau pe continent. Astronautul era pe Stația Spațială Internațională, la 400 de kilometri înălțime, în atmosfera planetei. Nu era nici măcar pe Pământ.

Dificultatea cea mai mare a fost compensarea pentru latența de o secundă, provocată de distanța masivă dintre sursa astronaut și robot. Desigur, cei obișnuiți să joace MMO-uri pe servere nefuncționale, sau FPS-uri cu un ping masiv, probabil s-ar putea adapta la o așa latență fără probleme.

Sistemul de control al robotului dispune de force-feedback în joystick, cu o finețe suficient de mare încât să îi permită utilizatorului să simtă orice fel de rezistență întâlnește mașinăria. Asta permite o înțelegere mult mai bună a mediului înconjurător, ușurând cu mult operațiunile de acest gen.

Tot ce urmează este să se asigure un astfel de robot va funcționa la fel de bine când este controlat pe Lună, și poate pe planeta Marte.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button