MORE

Equals Three demonstreaza in instanta ce inseamna fair use

Equals Three a fost la un moment dat unul dintre cele mai mari canale de Youtube, dar discutam de evenimente intamplate acum ani de zile, Ray William Johnson avand de tras greul cand vine vorba de legea copyright-ului si felul in care aceasta este interpretata.

Pentru cine nu este familiar cu tipul de continut pe care acest canal de Youtube, RWJ comenteaza clipuri virale, intr-o nota umoristica evident, rezultatul fiind clipuri de cateva minute care genereaza milioane de vizualizari. Pentru o idee vizuala, am atasat mai jos un clip realizat de Equals Three.

Acum ca avem o idee in mare despre cum si cu ce se mananca acest acest tip de divertisment, trebuie sa amintim un element de care s-a lovit orice Youtuber: Copyright Claim-ul sau Copyright Strike-ul, doua elemente care fie iti limiteaza canalul, fie iti sisteaza generarea de profit pe un anumit clip.

Acest tip de claim-uri, conform Digital Millennium Copyright Act sau DMCA mai pe scurt, intra sub egida fair use, adica permite folosirea lor in contextul unei critici, adaptare sau munca transformativa a materialului sursa si nu in ultimul rand adaugarea unei note umoristice. Nota umoristica pe care  Equals Three o foloseste din plin, cu toate ca de cand RWJ a dat in judecata Jukin Media si pana acum, show-ul online a schimbat doua gazde.

DMCA-ul in mod normal da dreptate creatorilor de continut de pe Youtube. Din pacate companiile mari nu sunt prea incantate de aceasta lege impusa in Statele Unite, pe cand in Europa exista Copyright Directive, o lege similara in alcatuire, totusi, cazul de fata se leaga strict de DMCA si dreptul de a folosi sau transforma un material viral sau de orice natura, atata timp cat intra in parametrii definiti in mare mai sus. Equals Three

Toata corvoada a inceput in noiembrie 2014, an in care Equals Three a dat in judecata Jukin Media care fie cumpara sau pur si simplu licentiaza drepturile pentru un clip, pentru a demonstra ca astfel de clipuri virale se pot utiliza intr-un context umoristic. Lucru cu care judecatorul federal, Stephen Wilson este de acord, avand in vedere ca RWJ si =3 au primit castig de cauza in acest mediatizat proces, totul culminand cu un succes de proportii pentru tot ceea ce inseamna creatori de continut video pentru Youtube, precedentul juridic putandu-se folosi in instanta.

Jukin Media este extrem de cunoscuta ca una dintre cele mai draconice companii de pe Youtube, acesta incercand sa patenteze sau licentieze orice clip viral, astfel obtinand un profit de pe urma addsense, profit care fie il imparte cu realizatorul clipului in sine sau pastreaza, dar daca a cumparat drepturile de difuzare. Equals Three

Problema cu aceasta practica, este ca ambele legi, atat DMCA-ul, cat si Copyright Directive, apara un eventual critic sau comentator de anumite interdicitii si restrictii, ba mai mult, acest gen de clipuri sunt considerate fair use, astfel orice copyright claim sau strike oferit in mod gratuit de catre Jukin Media poate sa fie atacat in instanta. Asa ca daca ati avut probleme cu aceasta companie puteti actiona in instanta entitatea, putand chiar sa va judecati cu ea pe teritorul Europei. Unde legea Copyright Directive este mult mai bine dezvoltata si argumentata din acest punct de vedere, guideline-urile fiind definite mult mai clar.

Articole asemanatoare

Back to top button