ȘtiriTech&IT

Epic Games dă în judecată Google și Samsung pentru funcția Auto Blocker

Epic Games a intentat un nou proces împotriva companiilor Google și Samsung, din cauza funcției Auto Blocker integrată în dispozitivele Samsung, scrie AP. Procesul, depus luni, 30 septembrie, într-o instanță federală din San Francisco, susține că această funcție împiedică instalarea aplicațiilor din surse terțe și întărește dominația Google asupra distribuției de aplicații Android.

Ce face funcția Auto Blocker?

Funcția Auto Blocker (activată implicit) din dispozitivele Samsung Galaxy, integrată în One UI 6 (versiunea Android 14), blochează automat instalarea aplicațiilor din surse neautorizate, cum ar fi fișierele APK descărcate din afara magazinelor oficiale precum Google Play Store și Samsung Galaxy Store.

 Auto Blocker restricții maxime

Pe lângă prevenirea instalării aplicațiilor neautorizate, Auto Blocker blochează și comenzile trimise prin cabluri USB „nesigure”, previne descărcarea automată a fișierelor atașate și protejează împotriva imaginilor care conțin malware din aplicațiile de mesagerie. Utilizatorii au posibilitatea de a dezactiva temporar funcția pentru a permite instalarea anumitor aplicații considerate sigure. Funcția oferă și opțiuni avansate de securitate, precum Restricții maxime, care limitează accesul la anumite funcții și aplicații pentru un plus de protecție.

Funcția Restricții maxime de pe telefoanele Samsung seamănă cu modul Lockdown din iOS, ambele limitând accesul la anumite funcții ale telefonului pentru a spori securitatea. În timp ce Restricții maxime se concentrează pe prevenirea atacurilor obișnuite și a malware-ului, Lockdown Mode este destinat protecției împotriva amenințărilor cibernetice avansate.

Acuzațiile Epic Games

Epic Games afirmă că această funcție întărește monopolul Google în distribuția de aplicații Android, împiedicând dezvoltarea unei competiții reale în acest sector. Procesul recent vine după o altă victorie a Epic împotriva Google, în decembrie 2023, când un tribunal a decis că Google a pus bariere anticoncurențiale care au afectat consumatorii și dezvoltatorii de aplicații.

Epic susține că setarea Auto Blocker a fost creată special pentru a submina acest verdict și pentru a împiedica concurența din partea altor magazine de aplicații. CEO-ul Epic, Tim Sweeney, a declarat că fără o concurență reală între toate magazinele și aplicațiile de încredere, nu poate exista un „teren de joc egal” pentru toți actorii din industrie.

Poziția Google și Samsung

Google nu a comentat deocamdată situația, în schimb Samsung a respins acuzațiile, afirmând că funcția Auto Blocker este în conformitate cu principiile de securitate și confidențialitate ale companiei. Samsung a subliniat că utilizatorii pot dezactiva oricând această setare și că va contesta cu fermitate acuzațiile Epic Games.

Argumente pro și contra

Auto Blocker ar putea proteja utilizatorii obișnuiți, dar mulți oameni nu sunt atenți la notificările de securitate și parcurg rapid indicațiile din setări apăsând „Next” doar pentru a scăpa de ele. Aceasta înseamnă că, deși Auto Blocker oferă un strat suplimentar de protecție, mulți oameni îl pot dezactiva sau ignora, fără să înțeleagă complet riscurile. În acest sens, eficiența funcției este limitată de comportamentul utilizatorului și de nivelul său de înțelegere tehnologică.

Pe de altă parte, această funcție poate avea un efect de descurajare în utilizarea aplicațiilor terțe. Procedurile suplimentare, precum cererea de drepturi și permisiuni la instalare sau actualizare, devin incomode pentru utilizatori. Astfel, Auto Blocker ar putea să ducă la evitarea completă a unor aplicații terțe, în special dacă utilizatorii consideră că este prea complicat să le instaleze. Aceasta ridică o problemă legată de concurență, deoarece aplicațiile care nu sunt prezente în Play Store sau Galaxy Store pot fi evitate, consolidând poziția dominantă a acestor platforme în distribuția de aplicații.

Restricțiile digitale precum Auto Blocker pot proteja utilizatorii, dar nu rezolvă cauza principală a problemelor de securitate, care este lipsa educației digitale. Educarea utilizatorilor ar putea oferi soluții pe termen lung, însă este un proces costisitor și dificil, necesitând interes și efort din partea oamenilor.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button