Energia regenerabilă va deveni din ce în ce mai ieftină și profitabilă
Un nou raport publicat de Institute of New Economic Thinking din cadrul Universității Oxford ne arată că nimeni nu se aștepta în trecut ca energia regenerabilă să devină atât de ieftină. În plus, beneficiile adoptării acestor forme de generare a energiei nu sunt doar de natură ecologică, întrucât putem vorbi și despre beneficii pe plan economic.
Raportul face predicții cu privire la mai bine de 50 de tehnologii precum energia solară, vânturile din largul mărilor și al oceanelor și alte metode asemănătoare. În comparație cu un viitor în care am folosi tot energie din combustibili fosili, cercetătorii spun că „nu sunt vești bune doar pentru metodele de energie regenerabilă. Sunt vești foarte bune și pentru mediu.”
Comparativ cu combustibilii fosili, o trecere rapidă la metode regenerabile ar putea salva câteva trilioane de dolari la nivel global. Iar dacă luăm în considerare și faptul că ar aduce îmbunătățiri majore pentru mediul înconjurător, nu avem decât de câștigat. Se estimează că trecerea la energie regenerabilă ar putea stopa încălzirea globală la doar 1.5 grade Celsius.
Conform datelor din raport, dacă metodele alternative de obținere a curentului electric se dezvoltă în ritmul în care au făcut-o până acum, în aproximativ 25 de ani am putea avea un sistem de energie net-zero. Adică toată energia consumată de o locuință ar putea fi generată doar cu ajutorul panourilor solare, turbinelor eoliene sau orice alte surse de acest fel.
Energia regenerabilă a fost privită dintr-un unghi prea pesimist
Un alt raport realizat de această dată de Michael Taylor, analist senior în cadrul International Renewable Energy Agency, ne spune că a fost observată o scădere constantă a costurilor de cercetare, fabricare și distribuire a tehnologiilor care generează energie alternativă. Această scădere ar putea continua în următorii 10-15 ani, iar autorul spune că cercetătorii au fost „prea pesimiști” în trecut, atunci când vorbeau despre viitorul energiei alternative.
Dacă este să ne luăm după evoluția oricărei tehnologii, are sens tot ce spun rapoartele. Odată ce a fost descoperită, o tehnologie nouă are nevoie de timp pentru a se dezvolta, iar cei care o îmbrățișează încă de la început au șansa să fie parte din evoluție, dar asta vine cu costuri mari. La fel se întâmplă și aici, iar energia regenerabilă a devenit mai ușor de obținut pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de oameni și-a permis să pună mâna pe tehnologia necesară.