Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Energia regenerabilă va deveni din ce în ce mai ieftină și profitabilă

Un nou raport publicat de Institute of New Economic Thinking din cadrul Universității Oxford ne arată că nimeni nu se aștepta în trecut ca energia regenerabilă să devină atât de ieftină. În plus, beneficiile adoptării acestor forme de generare a energiei nu sunt doar de natură ecologică, întrucât putem vorbi și despre beneficii pe plan economic.

Raportul face predicții cu privire la mai bine de 50 de tehnologii precum energia solară, vânturile din largul mărilor și al oceanelor și alte metode asemănătoare. În comparație cu un viitor în care am folosi tot energie din combustibili fosili, cercetătorii spun că „nu sunt vești bune doar pentru metodele de energie regenerabilă. Sunt vești foarte bune și pentru mediu.

Comparativ cu combustibilii fosili, o trecere rapidă la metode regenerabile ar putea salva câteva trilioane de dolari la nivel global. Iar dacă luăm în considerare și faptul că ar aduce îmbunătățiri majore pentru mediul înconjurător, nu avem decât de câștigat. Se estimează că trecerea la energie regenerabilă ar putea stopa încălzirea globală la doar 1.5 grade Celsius.

Conform datelor din raport, dacă metodele alternative de obținere a curentului electric se dezvoltă în ritmul în care au făcut-o până acum, în aproximativ 25 de ani am putea avea un sistem de energie net-zero. Adică toată energia consumată de o locuință ar putea fi generată doar cu ajutorul panourilor solare, turbinelor eoliene sau orice alte surse de acest fel.

Energia regenerabilă a fost privită dintr-un unghi prea pesimist

Un alt raport realizat de această dată de Michael Taylor, analist senior în cadrul International Renewable Energy Agency, ne spune că a fost observată o scădere constantă a costurilor de cercetare, fabricare și distribuire a tehnologiilor care generează energie alternativă. Această scădere ar putea continua în următorii 10-15 ani, iar autorul spune că cercetătorii au fost „prea pesimiști” în trecut, atunci când vorbeau despre viitorul energiei alternative.

Dacă este să ne luăm după evoluția oricărei tehnologii, are sens tot ce spun rapoartele. Odată ce a fost descoperită, o tehnologie nouă are nevoie de timp pentru a se dezvolta, iar cei care o îmbrățișează încă de la început au șansa să fie parte din evoluție, dar asta vine cu costuri mari. La fel se întâmplă și aici, iar energia regenerabilă a devenit mai ușor de obținut pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de oameni și-a permis să pună mâna pe tehnologia necesară.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button