
Am testat destule căști anul ăsta. De la căști in-ear la over-ear, de la căști foarte scumpe la căști de buget, am avut tot felul de experiențe. Totuși, Endorfy Viro Plus USB sunt cu siguranță cele mai accesorizate căști pe care le-am avut în teste în 2022. Vorbim astăzi despre niște căști de gaming cu fir, over-ear, cu un preț relativ ok pentru segmentul din care fac parte. Să o luăm sistematic, deci, și să vă zic întâi despre…
Pachetul, designul și construcția căștilor Endorfy Viro Plus USB
Dacă aș spune că Endorfy Viro Plus USB au un pachet bogat, ar fi un understatement, cum zice englezul. Când am desfăcut cutia, am fost invadat de accesorii și cabluri. Căștile sunt cu fir (detașabil), deci era clar că o să am cel puțin un cablu jack-jack. Dar Endorfy Viro Plus USB vine cu două, unul de 1,2 m și unul care are nu mai puțin de 2,7m. Ambele cabluri au potențiometru de volum și comutator pentru microfon. Stai, microfon?
Căștile nu au microfon integrat. Microfonul este separat și se atașează foarte ușor la nevoie, intrând direct într-o a doua mufă jack de pe corpul căștilor. Soluția asta mi se pare foarte elegantă, pentru că dacă nu ai nevoie de microfon,nu trebuie să-l cari dup tine sau să îl maschezi într-un locaș pe cască. Pur și simplu îl detașezi și îți vezi de treabă. Mufa pentru microfon poate fi inclusiv mascată cu un căpăcel de cauciuc, furnizat și el în pachet.
Dar stai, că abia am început! Pe lângă cele două cabluri, microfonul detașabil și capacul de cauciuc, mai avem și un splitter pentru laptopurile sau dispozitivele care au mufa de microfon separată de cea de căști, precum și o pereche de bureți de cupe suplimentară. Endorfy Viro Plus USB vine cu bureți acoperiți cu piele ecologică pe cupe, dar dacă preferi bureții acoperiți cu pânză, ai această a doua pereche în pachet.
Cireașa de pe tort este însă și diferența între Viro și Viro Plus: în pachet mai găsești și… o placă de sunet USB cu ieșire jack. Asta chiar mi se pare o chestie foarte tare. Pe de o parte, pentru că în felul ăsta poți folosi căștile și pe dispozitive care nu au o placă de sunet grozavă sau la care nu funcționează placa de sunet. Pe de altă parte, faptul că DAC-ul este separat de căști le permite acestora să fie mai ușoare. Nu în ultimul rând, placa poate fi folosită separat de căști, în funcție de necesități.
Despre construcție, nu pot să zic că m-a dat pe spate, design-ul nici atât. Da, avem elemente metalice iar căștile sunt de culoare albă (Onyx White, dar se găsesc și pe negru), dar forma cupelor este destul de nerafinată iar plasticul e doar ok. Cupele sunt măricele și ovale, nu se ating urechile de interior (cel puțin nu la mine, iar eu am urechi de Dumbo) iar greutatea căștilor este foarte ok. Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că firul este extrem de moale și maleabil.
Specificațiile tehnice ale căștilor Endorfy Viro Plus USB și experiența în utilizare
De la început, trebuie menționat că vorbim aici de niște căști de gaming. Audiofilii și pasionații de muzică nu sunt vizați de acest model, și veți înțelege imediat de ce. Până una-alta, câteva specificații:
Cod produs | EY1A005 |
Greutate | 307g |
Dimensiuni (H×W×L) | 172×195×96,5 mm |
Diametru driver | 53 mm |
Impedanță | 32 ±20% Ω |
Senzitivitate | 98 ±4 dB la 1 kHz |
Răăspuns în frecvență | 20–20 000 Hz |
Impedanță microfon | ≤2.2 kΩ |
Senzitivitate microfon | -55 ±4 dB/mW |
Pentru mai multe detalii, puteți vizita pagina produsului.
În teorie, drivere de 53 mm sună foarte bine pentru amatorii de bass de calitate. În realitate însă, sunetul redat de Endorfy Viro Plus USB este lipsit de bass și axat în special pe medii și înalte. Pentru tot ceea ce înseamnă voce, împușcături, zgomot de pași și în general orice zgomot cu frecvență medie sau înaltă, căștile sunt foarte bune atât la calitatea sunetului, cât și la poziționare (depinzând, desigur, și de placa de sunet utilizată).
Partea bună este că sunetul poate fi corectat utilizând un egalizator. Sigur, nu vei avea nici pe departe un sunet precum cel al unor Sennheiser Momentum 4, dar trebuie să îți setezi așteptările uitându-te și la preț, iar Endorfy Viro Plus USB sunt de vreo 4-5 ori mai ieftine decât căști precum Momentum 4. Revenind la egalizator, placa de sunet cu care vin căștile are o mică și utilă aplicație ce conține un egalizator, câteva preseturi pentru acesta și o funcție de sunet 7.1 virtual. Utilitatea este limitată, dar e bine că există, iar programul nu pare a avea bug-uri.
Experiența mea cu Endorfy Viro Plus USB a fost una relativ plăcută, ținând cont de prețul lor. Sunetul mi s-a părut excelent în zona relevantă pentru gameri și creatori de conținut audio neprofesionist (podcast, streaming). Căștile au un volum maxim apreciabil și nu încep să scoată zgomote deranjante nici la peste 90% din volumul maxim. Microfonul este ok, poziționarea sunetului este și ea bună iar boost-ul pe medii și înalte permite o acuitate foarte bună în jocuri precum CS:GO.
Endorfy Viro Plus USB sunt niște căști confortabile, iar bureții cupelor sunt de o densitate perfectă. Nu m-a deranjat greutatea căștilor și de cele mai multe ori, uitam și de cablu, la cât de ușor și flexibil este. Reglajul căștilor va fi suficient pentru majoritatea utilizatorilor iar posibilitatea înlocuirii bureților de pe cupe le face foarte versatile și le crește durata de viață.
Să vorbim scurt și despre preț și concurență. Endorfy Viro Plus USB au apărut deja pe eMag și în alte magazine la prețuri ce variază între 325 și 450 lei. În acest segment de preț există o concurență foarte mare, cu căști de la HyperX, Razer, Corsair și chiar Lenovo. De aceea, cel mai bine ar fi să mergeți într-un magazin să testați căștile, pentru a vă decide ce sunet preferați. Un lucru vă pot spune sigur: la banii ăștia, cu greu veți mai găsi o pereche de căști atât de accesorizată.