Endorfy Solum Studio – o soluție all-in-one perfectă dacă vrei să te apuci de streaming fără bătăi de cap (review)

Dacă vrei să te apuci de creare de conținut, streaming sau pur și simplu vrei ca ai tăi colegi să îți audă vocea cristalină și mai bine în call-urile alea plictisitoare tare, atunci un microfon separat este calea pe care trebuie să mergi. Sigur, nu spune nimeni că microfonul cu care vin căștile tale de gaming nu e bun și că nu te aude lumea, dar un microfon separat îți va asigura întotdeauna o claritate mai bună, indiferent de cât de fițos e cel din căști.
Și fix la un microfon de genul ăsta ne vom uita astăzi, unul care vine cu un braț foarte mișto în cutie și care promite să îți ofere o experiență cât mai bună pentru cât mai puține bătăi de cap: Endorfy Solum Studio. Dar este oare așa? Only one way to find out.
Design și construcție
Vreau să începem cu design-ul și construcția, pentru că ăsta este și primul lucru pe care îl vezi atunci când scoți microfonul din cutie. Și la capitolul ăsta stăm bine. Din punct de vedere al aspectului nu prea am ce să raportez, ținând cont că majoritatea microfoanelor de genul ăsta arată mai mult sau mai puțin la fel. Oricum, partea superioară a microfonul va sta acoperită tot timpul de pop filter-ul inclus in pachet. Cu toate astea, am apreciat zona capacitivă de pe microfon care dublează ca switch de mute, alături de un cerc luminat care îți arată dacă microfonul este sau nu activat.
Din punct de vedere al construcției, nu am nimic de reproșat. Atât brațul cât și microfonul în sine sunt făcute din plastic și metal de culoare neagră, iar fiecare articulație a brațului este robustă și solidă. Nu pare că se va rupe ușor în fața unor ani de utilizare intensă și arcurile din interior sunt suficient de puternice încât să susțină microfonul în orice poziție ar fi el.
Asta e bine dacă ai un setup mai dubios care se traduce într-o poziție nenaturală pentru braț. Nu trebuie să îți faci probleme de asta, microfonul stă exact cum îl pui no matter what. Totuși, un dezavantaj ar fi că brațul în sine, așa rigid cum e el, este relativ greu de repoziționat, dar fiecare articulație are un soi de menghină pe care o poți desface pentru a îndoi mai ușor ansamblul.
Experiența în utilizare
Acum trecem la folosirea microfonului Endorfy Solum Studio propriu-zis, deci hai să vorbim rapid despre asamblare. Toate piesele de care ai nevoie vin în cutie și, overall, nu mi-am bătut prea mult capul atunci când am primit microfonul. Manualul explică bine procesul de asamblare dacă chiar ai nevoie de așa ceva, dar chiar și fără să îl consult am reușit să asamblez tot fără probleme în maxim 5 minute.
Endorfy Solum Studio este un microfon pe USB, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie de cine știe ce alte echipamente ca să poți să îl folosești, un lucru bun pentru cei care vor o experiență cât mai plug & play. Cu toate astea, nu există un software dedicat cu care să setezi diferiți parametrii cum ar fi gain, volum sau pitch, așa că va trebui să te orientezi către alte aplicații terțe.
Asta înseamnă mai multe bătăi de cap și bani extra daca vrei să folosești microfonul într-un mediu profesionist, cum ar fi studioul de înregistrări, că doar zice și în nume. Unui utilizator normal nu îi va păsa prea mult de toate astea însă, iar pentru majoritatea microfonul este perfect ok de folosit cum e scos din cutie.
Trecând peste, calitatea audio este bună, așa cum te-ai aștepta de la un microfon la prețul ăsta, iar cât costă vă spun ceva mai târziu. Pâna atunci, am testat microfonul atât pe Discord atunci când mă jucam ceva cu băieții în rețea, dar și într-un mediu mai controlat, cum ar fi înregistrări în Audacity, ca să aud cu urechile mele despre ce e vorba. Și indiferent de scenariul folosit, Endorfy Solum Studio s-a descurcat foarte bine.
Inițial, volumul era o idee cam mic, ceea ce ar putea reprezenta o problemă în lipsa unui soft dedicat, exact ce spuneam mai înainte. Partea bună este că am crescut la maxim volumul din setările de Windows iar problema a fost rezolvată, deci nu am plângeri aici. For science, am țipat de câteva ori în microfon ca să văd dacă acum, cu volumul dat la maxim, apar artefacte și pops, dar spre surprinderea mea sunetul a rămas cât se poate de clar.
Concluzie
A venit momentul să discutăm și despre preț, iar tot ce o să spun e că nu e tocmai mic. La momentul scrierii articolului acesta, media de preț pe care am calculat-o luând sumele la care diverși vânzători de la noi comercializează microfonul este undeva la 900 de lei. Asta înseamnă că acest pachet complet este substanțial mai scump decât principalul rival pe piața de microfoane USB, adică Blue Yeti.
Acesta din urmă costă pe la 600 de lei, dar trebuie să iei în considerare faptul că îți mai trebuie un stativ, iar unul cu o calitate comparabilă cu cel care se găsește în cutia lui Endorfy Solum Studio e în jur de 250 de lei. Mai adaugi și un pop filter (încă 30-50 de lei) și ajungi la același preț. Avantajul lui Blue Yeti este că Logitech G HUB deservește drept software-ul de control, dar este și mai complicat să îți pui cap la cap un setup de genul pe piese și riști să te lovești de probleme de compatibilitate și calitate.
Dacă ne uităm exclusiv la sunet, cele două (Endorfy Solum Studio cu Blue Yeti) sunt comparabile, deci ce alegi are legătură cu cât de mult ești dispus să îți bați capul. Vrei ceva care să te lase să schimbi tot felul de parametrii dar care este mai greu de folosit out of the box sau ceva care este cât mai plug & play, ca să treci la treabă mai repede? Asta depinde doar de tine, dar e bine să știi că dacă alegi să mergi pe cea de-a doua variantă, Endorfy Solum Studio este un produs pe care merită să îl ai în vedere.