Business

Elon Musk vs Mark Zuckerberg sau Tesla vs Meta, care este adevărata luptă?

Deși la început părea o glumă, lupta fizică dintre Mark Zuckerberg și Elon Musk pare că se va desfășura totuși în ring. Pentru investitori, un eveniment de arte marțiale între doi miliardari ar fi un eveniment monden de genul “o dată în viață” dar lupta adevărată rămâne la bursă.

Discuțiile dintre părți privind o posibilă luptă fizică au progresat în ultimele zile iar New York Times precizează că ambele părți sunt în negocieri active pentru o luptă sub umbrela Ultimate Fighting Championship. Elon Musk are 51 de ani și este mai solid deși ultimele poze de anul trecut pe plajele din Grecia nu îl avantajează deloc; în trecut, Musk menționa despre școala vieții și luptele de stradă la care a participat în adolescență în Africa de Sud. Între timp, Zuckerberg are 39 de ani, este într-o formă excelentă fiind un câștigător al unor turnee de jiu-jitsu.

Iar lansarea de luni de către Meta (META) a unei clone Twitter – Threads este de fapt o primă lovitură din adevărata luptă, cea economică. Ultimele modificări aduse de Elon Musk, printre care limitarea numărului de tweet-uri pe care un utilizator le poate vedea zilnic, au dus la necesitatea apariției unei alternative.

Efectiv, aplicația „Threads, an Instagram app” se va lansa astăzi iar utilizatorii vor folosi datele de conectare ale Instagram pentru logare și vor putea urmări aceleași conturi. Postările arată similar cu cele ale Twitter, iar utilizatorii le pot aprecia, comenta sau reposta. Iar faptul că aplicația este legată de contul de Instagram înseamnă că va putea utiliza o bază de peste un miliard de conturi deja setate iar acesta este un mare punct de plecare.

TESLA

Elon Musk vs Mark Zuckerberg

META

129,32%

Creștere de la începutul anului

146,62%

829,68 miliarde

Capitalizare

735,17 miliarde

81,5 miliarde

Venituri în 2022

116,6 miliarde

14,1 miliarde

Profit net în 2022

23,2 miliarde

74,63x

Forward PER

23,36x

17%

Marja de profit net 2022

25%

23%

Creșterea estimată a veniturilor în 2023

8%

22,4 miliarde

Cash disponibil

37,4 miliarde

13,24 miliarde

Cash flow operațional

50,4 miliarde

Analizând cele două companii principale – Meta și Tesla, acestea au o capitalizare și o performanță bursieră în acest an oarecum similară. Veniturile Meta au fost mai mari anul trecut dar, foarte probabil, veniturile Tesla (TSLA) vor fi mai mari în 2023 în urma comenzilor în creștere masivă. Și la profit Meta stă mai bine, atât ca valoare netă cât și ca marje. Nu mai zic de cash-ul din conturi sau de cash-flow-ul operațional căci asta este echivalentul unui upercut în bărbie pentru Elon Musk.

Din punct de vedere bursier, Zuckerberg câștigă în mod evident lupta dintre cei doi masculi feroce. Dacă va fi vreo luptă în ring, indiferent cine va câștiga, este clar că va fi cel mai urmărit eveniment de pe planetă. Numai să nu se retragă vreunul dintre ei. Go Elon!

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button