
Wireless Power Consortium (WPC) anunță Ki wireless standard, versiunea mult mai puternică a tehnologiei Qi2 folosită deja cu încărcătoare pentru smartphone urmând să alimenteze electocasnice de bucătărie cu putere de până la 2200W, eliminând nevoia pentru cabluri și prize de alimentare la vedere.
Ai nevoie să folosești storcătorul de fructe de fructe, robotul de bucătărie, prăjitorul de pâine sau fierbătorul de apă? Doar îl scoți din dulapul unde l-ai depozitat ultima oară, îl așezi pe blatul sau masa de bucătărie, apeși pe buton și funcționează pur și simplu. Fără cabluri inestetice de navigat printre castroanele cu ingrediente, sau risc de electrocutare în cazul în care verși ceva peste prelungitorul așezat la colțul mesei.
Sau cel puțin, aceasta este promisiunea celor de la WPC, care au dezvoltat standardul Ki wireless cu gândul de a aduce confortul încărcătoarelor wireless Qi și Qi2 în bucătărie și, de ce nu, oriunde e nevoie de mai mulă putere pentru alimentarea dispozitivelor de care avem nevoie.
Este folosit același principiu de inducție electromagnetică prin care aplicarea unui curent electric special modulat induce un curent similar în bobina-receptoare prezentă în dispozitivul de încărcat. În aceste fel adaptoarele Qi permit ca dispozitivele electronice de mici dimensiuni, cum ar fi smartphone-uri și căști wireless, să fie pur și simplu așezate într-o zonă special delimitată a adaptorului de alimentare wireless pentru a se încărca. Doar că, în cazul de față puterea suportată este mult mai mare, de la un modest 15W pentru adaptoarele Qi la aproximativ 2200W pentru alimentarea dispozitivelor compatibile Ki wireless.
Iar 2200W este suficient pentru alimentarea foarte multor electrocasnice, de la cafetiere și roboți de bucătărie, până la plite electrice și aparate de gătit. Dar la fel de bine ar putea fi încărcat și uscătorul de păr, aspiratorul-robotizat, sau mașina electrică de tuns iarba.
Totuși, înainte de a ne entuziasma foarte tare imaginând un viitor unde conceptul de prize și cabluri de alimentare este la fel de demodat ca și telefoanele cu fir, ar trebui să ne gândim și la posibile neajunsuri și limitări ale acestor dispozitive care încă nu există ca și produse disponibile comercial. Oricine a folosit adaptoare de încărcare wireless pentru telefon știe cât de „pretențioase” sunt acestea când vine vorba de așezarea cât mai precisă a dispozitivului în zona special delimitată pentru încărcare, dar și despre ineficiența tehnologiilor de încărcare wireless la modul general. Chiar și cu o putere limitată la doar 15W, încărcarea wireless a telefonului presupune multă risipă de energie, convertită în căldură pentru care multe dispozitive au fost prevăzute cu ventilator de aerisire.
Putem doar să ne întrebăm cum ar arăta această risipă când puterea transmisă în modul wireless duce spre 2200W. Prin utilizarea unor bobine inductoare supradimensionate, standardul Ki probabil că va îmbunătăți eficiența, însă rămâne de văzut dacă va fi suficient pentru alimentarea constantă a dispozitivelor mari consumatoare de energie. Altfel spus, tehnologia Ki wireless ar putea fi potrivită pentru alimentarea electrocasnicelor cu ciclu de funcționare foarte scurt (ex. râșnița de cafea, prăjitorul de pâine), dar nu și pentru acele dispozitive „intensive” (ex. Air Fryer, cuptorul electric).
WPC se așteaptă inițial ca transmițătoarele de putere Ki să fie integrate cu produse precum plitele cu inducție care folosesc deja tehnologie similară, extinzându-le și mai mult utilitatea în bucătărie. Cum ar fi, aragazul tău cu inducție va putea detecta atunci când în loc de tigaie ai pus aparatul de popcorn, comutând automat în modul de alimentare Ki wireless.