RSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Ecrane de grafen de 400Hz sunt în curs de dezvoltare

De aproape un deceniu tot auzim cum grafenul și nano-tuburile de carbon vor schimba lumea. Încă mai este mult de muncă până acolo, dar un pas este luat în această direcție pe segmentul ecranelor electronice.

Un proiect de cercetare creat de Graphenea, SCALE Nanotech și Universitatea Tehnologică Delft din Olanda a realizat acum ceva vreme un ecran bazat pe grafen, numit GIMOD, cu o serie de proprietăți foarte impresionante. Fiind construit din pixeli de grafen cu o dimensiune 5 micrometri, un astfel de ecran oferă o densitate de 2500ppi. Pentru comparație, până și telefoanele cu cele mai dense ecrane tind să aibă sub 900ppi, majoritatea fiind între 400 și 600ppi. Ecranul acesta mai are și proprietatea de a fi extrem de rapid, în varianta sa curentă atingând 400Hz și având potențialul să ajungă până la 2000Hz, cu mult dincolo de capacitatea ochiului uman de a mai percepe că ceea ce vede este o succesiune de imagini statice înlănțuite.

Știu că apare câte un anunț despre o nouă tehnologie de acest fel în fiecare lună, doar că de această dată chiar se face demers pentru a pune în aplicație tehnologia la produse efective, fiind întemeiat un start-up pentru a strânge fondurile necesare aducerii sale pe piață. Există și un segment efectiv în minte pentru noua tehnologie, realitatea virtuală. Densitatea excelentă a unui astfel de ecran, consumul redus de energie și potențialul pentru a funcționa la frecvențe ridicate îl fac ideal pentru un headset de VR, eliminând problemele de calitate a imaginii de care încă mai suferă ecranele folosite acum la astfel de dispozitive.

Probabil vor mai trece câțiva ani până când un astfel de ecran va fi disponibil pe piață, și până când va fi folosit într-un produs efectiv. Dacă vreți să vedeți detaliile tehnice ale modului în care funcționează, vă încurajez să aruncați o privire aici.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button