Ecranul lui iPhone 6 se face fărâme dacă pică de la… 30cm înălțime!

Nu este vreun titlu senzationalist, vreun test facut „on purpose” sau vreo stire preluata de undeva. Este o constatare facuta „first hand”, ieri pe propria mea piele. Si telefon. Da: ecranul lui iPhone 6 se face fărâme dacă pică de la… 30cm înălțime! Probabil va intrebati de unde atata… precizie! Pai am masurat ulterior cu o ruleta! Ce s-a intamplat? Telefonul mi-a alunecat din buzunar in masina, pe pragul masinii. Si a stat cuminte acolo pana am parcat si am deschis portiera. Dupa care, la fel de usor, a alunecat jos, de la o inaltime de… 30 cm (asta este distanta masurata de la pragul masinii pana jos)! A cazut cu fata in jos, si nici macar o fractiune de secunda nu mi-a trecut prin cap ca ar fi suferit vreo paguba, la cat de amortizata a fost caderea (a alunecat practic de pe prag) si la cat de mica era inaltimea! Dar in momentul in care l-am ridicat si l-am intors, am constatat cu stupoare ca arata… asa:
Acestea sunt faptele, acum concluziile. Sunt socat de slaba rezistenta a acestui model! Nu este prima oara cand constat aceste „slabiciuni” de constructie: mi-a mai alunecat cu cateva luni in urma din buzunarul hanoracului, asezat fiind pe o banca in parc (probail sa fi fost 55-60 cm inaltime) si a picat pe spate. Un colt s-a teșit putin, iar spatele s-a zgariat nepermis de mult, la un contact foarte usor cu asfaltul. Inteleg faptul ca este aluminiu, dar… nu este durificat in nici un fel? Pentru ca mie mai degraba imi pare a fi o foita de staniol sau o poleiala de ciocolata!!!
Am avut toate modelele precedente de iPhone, iar rezistenta lor a fost categoric invers proportionala cu noutatea. iPhone-urile 4 si 4S pe care l-am avut au scapat pe scari, sau au facut cunostinta cu gresia, accidental, in repetate randuri. 5-ul s-a dovedit mult mai slab, iar 5S-ul cam tot pe acolo. Dar 6 este ingrijorator de fragil!
Inainte ca cineva sa vorbeasca aiurea si sa-mi faca morala vis-a-vis de utilizarea unei huse sau unei folii antisoc, tin sa-i mentionez ca nu se precizeaza nicaieri pe site-ul producatorului ca este obligatorie sau macar recomandabila o astfel de masura (probabil ca prezenta unui astfel de avertisment ar avea un impact negativ semnificativ asupra vanzarilor). In ceea ce priveste argumentul de asa zis bun simt „Trebuie sa te gandesti tu la asta! Altfel suporta consecintele!” raspunsul meu este „Nu, nu trebuie!” si nici nu trebuie sa suporte nimeni consecintele unei constructii din poleiala de ciocolata lipita cu scuipat! Mai ales ca vorbim despre un terminal de cateva zeci de milioane! In plus, nu suport husele, nici estetic, nici practic, le detest si le urasc, si nu consider firesc sa dau bani pe toate rahaturile „branded” sau „not-branded” ca telefonul meu sa fie safe! Mai ales in conditiile in care Apple a facut atata hype de marketing pe marginea „subtirimii” telefonului! La ce dracu’ iti mai iei un telefon „subtire” cand vad cate-o adolescenta „trendy” care-si asezoneaza cate o „husoaie” (eventual in forma de ursulet cu labute si urechi cu tot), „husoaie” la care mai lipseste o pereche de bretele ca sa poti eventual purta telefonul in spinare.
Si inainte sa ma califice cineva drept „hater”, ar trebui sa stie ca sunt ultimul caruia i-ar putea fi adresat acest apelativ! Sunt utilizator de produse Apple de 12 ani incoace, trecand prin cam toate gamele de produse ale acestei companii (Power Mac, MacPro, MacBook, MacBook Pro, iPad, iPad Air, iPod, iPhone, Apple TV etc). Iar ceea ce scriu aici nu scriu din ura pentru aceasta marca, ci mai degraba din frustrare, si dintr-o asteptare ridicata vis-a-vis de produsele acestei companii, asteptare care reprezinta si motivul pentru care ii folosesc produsele de atatia ani! Nu este prima oara cand sesizez o scadere a calitatii constructiei in ultimii ani. MacBook-ul alb, clasic din 2007 pe care il detin si acum si care a vazut la viata lui vrute si nevrute, challenge-uri la care putine dispozitive ar fi rezistat, cu cateva taste sarite si carcasa crapata in zeci de locuri, este inca perfect functional, timp in care am schimbat cateva MacBook Pro-uri! Care s-au defectat… aiurea. Ba o memorie, ba un hard, ba un display, ba o placa grafica, suficient cat sa inceapa sa te scoata din minti! Nu sunt obisnuit cu astfel de set-back-uri pe care alti useri, pe alte sisteme de operare sau producatori, le considera firesti.
Si inainte ca „cealalta tabara” sa se bucure de raul altuia, pe principiul „Vezi?! Ce dracu’ ti-a trebuit Apple?! Noi am zis asta mereu!”, ar trebui sa stie ca fiecare este liber sa aleaga ceea ce doreste fara a fi linsat online, si sa-si vada de flaw-urile propriilor produse, lovite adesea de tot soiul de disfunctionalitati. Am avut si am inca, fie personal, fie prin natura meseriei pe tech-reviewer pe care o practic de 17 ani, nenumarate dispozitive Windows sau Android, si primele au constituit si unul dintre motivele temeinice pentru care am schimbat platforma de lucru cu 12 ani in urma. In ceea ce le priveste pe ultimele, si ele reprezinta un motiv pentru care cu cateva luni in urma am optat… tot pentru un iPhone!
Sigur, telefonul este asigurat, el fiind achizitionat de la un operator, si dupa plata franșizei de 50 de euro (!) problema se va rezolva. Dar dubiile si intrebarile vis-a-vis de fiabilitatea acestui model vor ramane, si poate ca obiectiile si criticile utilizatorilor inca de la aparitia acestui telefon nu sunt nejustificate. Voi incheia cu o gluma… amara: Nu se indoaie, pentru ca… se sparge!!!
o fi fost al tau un model mai fragil… sau l-ai stresat inainte de asta nefiresc de mult … e cam ciudat sa se sparga de la 30 cm … poate chiar absurd. Nu sunt un aparator al marcii, am avut iphone generatie de gneratie pana la 4s, apoi am descoperit ca universul Samsung e mai bine intentionat (nicidecum perfect). Oricum, important e sa te bucuri de tehnologie, nu sa ajungi sa o confunzi cu vre-o secta religioasa 🙂
Sincer sa fiu ,nu m-au atras niciodata produsele Apple . Si aici nu ma leg de faptul ca sunt fragile sau se indoaie :)) , dar pur si simplu nu imi place . Dar faptul ca un Iphone 6 (care a costat cat a costat ) s-a „dus” asa de repede de la un impact de 30 de cm , asta e stigator la cer . Eu am un S3 de aproximativ 3 ani . Si chiar daca sunt o persoana prudenta , l-am scapat si eu pe asfalt , de destule ori in decursul celor 3 ani . Si , pot sa zic , in afara de bara aia de pe margini care nu mai are vopsea pe ea , telefonul arata nou . Nu zic neaparat ca sunt mai bune ca Iphonurile , dar parca sunt mai rezistente , in comparatie cu Iphonurile (modelele mai noi)
Sunt impresionat la cat de proaste au ajuns produsele de la Apple in ultimii ani…
Dan, pe bune, n-as fi zis ca „porți” aifoane. Poate mi se părea mie dar păreai alt gen. Altfel rămân și pe mai departe în loja fanilor.
Da’ poate totusi schimbi aishit-ul…
Stima!