TECHRSS PaginaDeMedia

De ce să-ți cumperi un ecran OLED când ți-l poți printa 3D la tine acasă?

Umblă vorba că o descoperire interesantă îți va da posibilitatea să-ți faci singur un display OLED în loc să-ți trimiți monitorul sau televizorul la reparat.  Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au reușit să creeze ceea ce se vrea a fi primul panou OLED 3D-printed. Și flexibil. Deci, în teorie, cu această metodă, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să depindă de servicii de depanare sau de fabrici care să le repare/înlocuiască display-urile.

Cercetătorii au venit cu o soluție specială pentru a putea ajunge la acest rezultat. Soluția implică două metode speciale care ajută la printarea celor șase straturi pe care se bazează un ecran funcțional. Electrozii, încapsularea, izolația și conectorii au fost „create” prin așa-numitul extrusion printing (procesul prin care imprimanta 3D ejectează selectiv materialul special necesar printării). Între timp, straturile active au fost create la temperatura camerei, prin spray-paint. Reușita este cu atât mai semnificativă cu cât încercările anterioare ale altor echipe de cercetătorii au eșuat mereu din diverse motive.

Viitorul OLED-urilor sună bine, dar mai avem de așteptat

Nu vă imaginați că oamenii ăștia au scos din neant un OLED pe care să te apuci să te joci noile titluri eye-candy. Este vorba despre un prototip de 1.5 inci cu 64 de pixeli, căci pentru o utilizare practică, de pildă în cazul unui display 1080p, ar fi nevoie de peste două milioane de pixeli. Cercetărotii nu se grăbesc, întrucât lucrează și la îmbunătățirea imaginii și a luminozității.  Și da, va dura ceva până când tehnologia va putea fi transpusă în uzul casnic.

De ce? Pentru că fondurile Universității le-au permis cercetătorilor să facă uz de o imprimantă 3D specială, care costă… Cam cât o Tesla Model S… Iar la prețuri de genul, mai trebuie să așteptăm până când imprimanta respectivă va fi pusă la dispoziția publicului la prețuri decente.

Într-un fel nu prea ne desparte atât de mult de îndeplinirea acestui obiectiv, din moment ce însăși natura tehnologiei face ca progresul să fie destul de rapid. Această soluție ar putea oferi numeroase posibilități odată ce printarea 3D a OLED-urilor începe să devină o metodă fiabilă și practică. Practic, vei fi mai câștigat, pentru că nu vei mai depinde în totalitate de componentele first-party vândute de companii sau de soluții terțe destul de scumpe sau dubioase.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button